Milanović za kraj rasprave u Saboru poklopio HDZ-ovce: Ćirilica u Vukovaru je morala biti uvedena zbog Europe

Foto: Sabor.hr

"ISPRIČAVAM se ako je ikome zasmetalo što me nije bilo sat vremena, morao sam obaviti neke razgovore s inozemstvom koje ovdje ne mogu obaviti. To su stvari koje se redovito događaju", kazao je Zoran Milanović u svom završnom izlaganju, kojim je zatvorena saborska rasprava o premijerovom izvješću o radu Vlade i stanju nacije.

Onima koji su dali podršku njegovom izvješću, Milanović je zahvalio. Onima drugima je, pak, poručio: "Oni koji mi nisu dali podršku su mi pomogli, a da to nisu ni htjeli, da mi neke stvari budu još jasnije".

"Nema stajanja u mjestu"

"Najveći dio svog govora posvetio sam gospodarstvu i financijama. Očekivao sam da će to biti naglasak i u obraćanjima predstavnika opozicije. To nije bilo tako. Nisam čuo niti jedan konkretan savjet što učiniti, samo što ne valja i što ne treba učiniti", kazao je Milanović, dodavši da je u svom obraćanju iznio niz konkretnih pokazatelja.

"Volio bih da sam čuo konkretne ideje ili planove što činiti. Mi katkad i griješimo, to se događa, ali radimo i mijenjamo zemlju. Donosimo promjene, možda prežustro i pregrubo za nekoga, ali stajanja u mjestu nema. Ako sam išta zamjerao bivšoj vladi, onda je to nečinjenje", rekao je Milanović.

Ne odustaje od garda

Naglasio je da je u svom izvješću namjerno nešto manje govorio o temama koje su zadnjih dana zaokupljale javnost. Prvenstveno je pritom mislio na raspravu o famoznom "lex Perkoviću".

"Mislim da sam o tome sve rekao i iza toga stojim. To je gard koji će Vlada imati dok god je ja vodim. Debatirat ćemo, katkad ćemo biti u nekoj vrsti konflikta s Europskom komisijom, nema države koja to nije", rekao je Milanović.

Svoj završni govor zaključio je citirajući zadnje izvješće o monitoringu Europske komisije prije ulaska Hrvatske u EU. U dokumentu koji datira iz ožujka ove godine, stoji da hrvatska vlada mora nastaviti jačati zaštitu manjina, uključujući efektivnu implementaciju Zakona o pravima nacionalnih manjina. U dokumentu se također vrlo jasno navodi da je Hrvatska bila dužna uvesti dvojezičnost u Vukovaru.

Pročitajte više