Milanovićev omiljeni ekonomist Piketty odbio najveće vladino priznanje i kritizirao socijaliste

Foto: FAH

FRANCUSKI ekonomist s ljevice Thomas Piketty čija je knjiga "Kapital u 21. stoljeću" postala svjetska uspješnica, odbio je u četvrtak Legiju časti, najvišu nagradu u njegovoj zemlji, kritizirajući socijaliste na vlasti.

"Upravo sam obaviješten da sam predložen za Legiju časti. Odbijam tu nominaciju jer mislim da nije na vladi da odlučuje tko je zaslužuje", rekao je Piketty za AFP.

"Bolje bi im bilo da se bave poticanjem rasta u Francuskoj i u Europi", dodao je.

Piketty je zajedno s kolegom, dobitnikom Nobelove nagrade za ekonomiju u 2014. Jeanom Tiroleom, među imenima dobitnika Legije časti, navodi Službeni list koji objavljuje popis "promaknuća 1. siječnja".  Pikettyjevo odbijanje nagrade događa se pošto je njegovo djelo, u kojemu je htio pokazati da postoji spontana težnja prema gomilanju bogatstva među malim brojem ljudi, prodano u 1,5 milijuna primjeraka.

To djelo, prevedeno na više jezika među kojima i na hrvatski, naišlo je na poseban odjek u Sjedinjenim Državama gdje su autora primili savjetnici predsjednika Baracka Obame.

U Francuskoj je knjiga usprkos dobroj prodaji naišla na mlak prijam, napose u vlasti.

Piketty, koji je jedno vrijeme bio blizak socijalističkoj stranci, redovito kritizira politiku predsjednika Francoisa Hollandea. Potonjem napose zamjera što je nakon izbora 2012. pogazio obećanje dano u kampanji da će provesti korjenitu poreznu reformu u smislu veće progresivnosti oporezivanja, za što se ekonomist svesrdno zauzima.

Pročitajte više