Milanovićevu pobjedničku paradu platili smo gotovo 20 milijuna kuna

Foto: FaH

"TROŠKOVI organizacije svečanog mimohoda iznose 12,7 milijuna kuna", potvrdili su iz Ministarstva obrane za Index odgovarajući na naš upit. Naime, riječ o svečanom mimohodu održanog u Zagrebu a u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice Vojno redarstvene operacije "Oluja". Mimohod je održan 4. kolovoza a u koloni dužoj od četiri kilometra koračali su aktivni vojnici, ratni veterani, dragovoljci, vozile suvremene Patrije, moćne pedeset tonske haubice, tenkovi M-84 i druga motorozirano-menhanizirana oklopna vozila.

Godišnji budžet Imunološkog zavoda

Tom iznosu treba pribrojati i 7 milijuna kuna, odnosno toliko je iznosila šteta na zagrebačkim prometnicama koje se danas obnavljaju pa je ukupan iznos gotovo dosegao 20 milijuna kuna.

Tek za usporedbu 20 milijuna kuna iznos je koliko treba Imunološkom zavodu godišnje da bi nesmetano radio.

Najam opreme i prijevoz platili smo 3,5 milijuna kuna

Gotovo tri tisuće sudionika i 300 vozila prolazili su sat i pol zagrebačkom Vukovarskom ulicom, od Avenije Marina Držića do Savske ceste. 

U specifikaciji troškova najviše je otišlo na rad na terenu te troškovi goriva koji su iznosili 4,7 milijuna kuna. Najam opreme te prijevoz je koštao 3,5 milijuna kuna, a usluge i proizvodi kupljeni za namjenu mimohoda košta su 1,9 milijuna kuna. 


Troškovi grafičkih usluga, higijensko potrošnog materijala, komunalni i drugi troškovi iznosili su 119.251,00 kuna, troškovi sudionika bili su 428 tisuća kuna, a na prehranu se potrošili 1,9 milijuna kuna.

Sedam milijuna kuna šteta na prometnicama

Uz ove troškove valja dodati i sedam milijuna kuna koliko je iznosilo obnavljanje prometnica oštećenih poslije mimohoda u Zagrebu.

Voditelj podružnice "Zagrebačke ceste" Ante Todorić kazao je da će troškovi radova na Držićevoj ulici, koja ima tri trake dužine 1250 metara iznositi oko 2,5 milijuna kuna. Ukupni troškovi popravaka prometnica s pripadajućim popratnim elementima, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom iznosit će oko sedam milijuna kuna, dodao je.

Pročitajte više