Milinović: Da ga biram, moje kodno ime bilo bi Karamarko i onda bih bio siguran da me neće prisluškivati

POD NAZIVOM "Moj program za novi HDZ" održano je treće, završno sučeljavanje kandidata za predsjednika HDZ-a. Tri dana prije 15. općeg sabora HDZ-a, sučelila su se trojica kandidata: Milan Kujundžić, Darko Milinović i Domagoj Ivan Milošević. Poziv Media servisa na sučeljavanje Tomislav Karamarko i Jadranka Kosor opet su odbili.

"Izaslanike sam već osvojio jer su maske pale, što je jasno i izaslanicima i hrvatskom narodu", rekao je Milan Kujundžić koji se osvrnuo na nedolazak Karamarka i Kosor. "U ovom trenutku držim da više nitko neće glasovati za gospođu Kosor i gospodina Karamarka jer su to ljudi koji nijedan trenutak nisu htjeli doći se sučeljavati da ih vide svi izaslanici osim odabranih, njima znanih, ugovorenih. Svima drugima je jasno, a drugi su većina i ta većina će glasovati u nedjelju za jednog od nas trojice, a ovo dvoje - mislim da oni neće ni doći na sučeljavanje", rekao je Kujundžić.

"S vjerodostojnim programima i kandidatima mislim da HDZ može pobijediti apsolutno u svakom hrvatskom gradu"

I Kujundžić, ali i Milinović i Milošević HDZ u budućnosti vide kao veliku demokršćansku stranku koja će znati odgovoriti svim izazovima.

"Da ćemo vrlo brzo napraviti koaliciju desnog centra, da ćemo za dvije godine sigurno dobiti parlamentarne izbore, a prije toga osjetno bolji rezultat na lokalnim izborima i da će sigurno HDZ iznjedriti novog predsjednika Republike Hrvatske", predviđa Kujundžić.

"Naravno, pred HDZ-om su novi izazovi. Isti izazovi nisu bili 1990., isti izazovi nisu bili 2000. godine kao danas 2012. Dakle, novi smjer, novi program, odnosno nove odgovore na nove izazove", rekao je Milinović.

"Govorim o otvaranju, demokratizaciji stranke, otvaranju prema mladima, prema ženama, veliki povratak HDZ-a u najveće gradove. S vjerodostojnim programima i kandidatima mislim da HDZ može pobijediti apsolutno u svakom hrvatskom gradu", dodao je Milošević.

Milinović: Da ga biram, moje kodno ime bilo bi Karamarko i onda bih bio siguran da me neće prisluškivati

Kampanja je na vrhuncu, iz stranke izlaze informacije i o prisluškivanju. Kujundžić kaže: "O tome ne znam ništa pretpostavljam da oni koji su se time služili to i dalje rade". Prisluškivanje ne brine niti Milinovića, a Milošević je prijetnje već ranije prijavio policiji. Imaju li oni, poput članova stožera Jadranke Kosor, kodna imena?

"Ja nemam kome davati. Gospođa Kosor je okružena ljudima koji vjerojatno imaju razloga sebi davati imena, a vjerojatno ovi drugi, Karamarkovi imaju razloga prisluškivati", rekao je Kujundžić, a Milinović je rekao kako on nema kodno ime.

"Da ga biram, moje kodno ime bilo bi Karamarko i onda bih bio siguran da me neće prisluškivati", izjavio je Milinović.

"Ne znam je li smiješno ili tragično s obzirom na činjenicu da u ovom trenutku ima ozbiljne probleme, naša stranka ih ima političke prirode pa da se bavimo s takvim stvarima", dodao je Milošević.

Milinovića Kalmeta "razočarao kao čovjek"


Svi kandidati obišli su izaslanike u cijeloj Hrvatskoj, a Milinović se posebno osvrnuo na Zadar gdje ga sinoć nije dočekao šef tamošnjeg HDZ-a Božidar Kalmeta koji je javno dao potporu Karamarku. Uz Kalmetu sam bio kada mu je bilo najteže, rekao je Milinović.

"Njega nisam tražio javnu potporu jer mislim da to nije dobro i u tom smislu me nije razočarao, ali me razočarao kao čovjek. Ono, dan prije nazvati i reći `čuješ, prijatelju, ja ću javno podržati Karamarka`. OK, to je njegov izbor, on smatra da je Karamarko bolji izbor, ali prevarit će se. Njegova potpora i Iviću Pašaliću nije bila presudna", smatra Milinović.


"Kosor i Karamarko su vodili najprljaviju kampanju"

Nitko od trojice kandidata nije želio reći imena onih koji ih podržavaju, kažu sve će se vidjeti u nedjelju. Ipak višemjesečna kampanja za neke je ostavila gorak okus u ustima, a na pitanje tko je vodio najprljaviju kampanju trojica kandidata za šefa HDZ-a redom su odgovorili. "Gospođa Kosor i Karamarko", kaže Kujundžić.

"Ja sam tu stavio fiks na kladionicu. Znate tko, Tomislav Karamarko", dodao je Milinović. "Ja ću prepustiti našim izaslanicima u nedjelju da procjenjuju jer mislim da će njih 2.100 razmišljati o tome tko je vodio kakvu kampanju", rekao je Milošević, a odmah je odgovorio Milinović: "U međusobnim kontaktima svi spominjemo jedno ime. sada kad treba javno reći, onda se bojite. Čega se bojite"", pitao je Milinović.

"Ja nemam hrabrosti", izletjelo je Miloševiću što je Kujundžić odmah iskoristio da poentira. "Evo, Domagoj je priznao da nema hrabrosti. To uvaži, Darko, ako nema čovjek hrabrosti, pusti ga", rekao je Kujundžić.

O svojim slikama u stranačkim prostorijama: "To što su radili Ivo Sanader i Jadranka Kosor, to je sramota i svak onaj tko bi tako nešto napravio, ja bih ga nazvao idiotom"


Trojica kandidata složila su se da Karamarko nije favorit kao i da su neke njegove poruke opasne. I Kujundžić i Milinović i Milošević smatraju da se treba vratiti korijenima koje je postavio Franjo Tuđman, odnosno da se stranka treba afirmirati na njegovoj ostavštini od čega se odmaknula. Kažu da samo Tuđmanove slike mogu biti u stranačkim prostorijama. Svoje ne bi postavljali.

"To što su radili Ivo Sanader i Jadranka Kosor, to je sramota i svak onaj tko bi tako nešto napravio, ja bih ga nazvao idiotom", smatra Kujundžić dok je Milinović prepričao što je Jadranka Kosor rekla u jednom intervjuu: "Ona je rekla da je možda bila njena greška što je stavljala svoje fotografije u stranačke prostorije. Ali i sad ih ima", rekao je Milinović. Domagoj Ivan Milošević ima svoju ideju što se tiče fotografija: "Mislim da u našoj središnjici treba imati jedna prostorija u kojoj će svi predsjednici imati svoje fotografije".

Kad je o financiranju kampanje riječ, Kujundžić je potrošio svojih 30 tisuća kuna, a između 40 i 50 tisuća kuna na račun su mu uplatili prijatelji. Milinović je osnovao Udrugu građana i na dosadašnju kampanju utrošio 126 tisuća kuna, a Milošević se financirao iz privatnih sredstava i potrošio 200 tisuća kuna.

Pročitajte više