Miljenić: Niti je tko pobjednik, niti je tko poražen! Ovo je bilo pitanje branjenja određenih stavova

Screenshot: RTL

MINISTAR pravosuđa Orsat Miljenić gostovao je danas u emisiji RTL Danas te je komentirao kompromis koji je danas postignut s Europskom komisijom oko tzv. "Lex Perkovića.

"Niti je tko pobjednik, niti je tko poražen. Niti je bila bit da netko ovdje pobjedi. Ovo je bilo pitanje našeg iznošenja i branjenja određenih stavova. I ovo je bilo i ostalo pitanje mijenjanja odnosa prema prošlosti i omogućavanja da se svi zločini i politička ubojstva procesuiraju", kazao je Miljenić.

"Mi smo od početka tvrdili da hoćemo tretman kao zemlja članica, a ne zemlja pristupnica. Nažalost, to kod nas nije bilo prepoznato. Nama su govorili pognite glavu, šutite i slušajte. Ali, to nije tako. Tako Europska unija ne funkcionira", dodaje.

Na upit o tome smatra li da će uskoro doći do promjene Ustava, Miljenić odgovara:

"Uvjeren sam da će Ustav biti promijenjen odmah. Ne mogu zamisliti tko ne bi digao ruku za to da se ubojica djece ili ne znam ni ja koga od prije 30 godina ne procesuira".

Upitan je li cijeli sukob oko "Lex Perkovića" bio vrijedan čak i riskiranja sankcija za Hrvatsku, Miljenić poručuje:

"Nismo napravili nešto što treba sankcionirati. Tražili smo i dobili tretman kakav imaju i druge zemlje koje su također imale odgode. Sankcije ne postoje. Postoje određene mjere koje se provode. Komisija je dosad dala 48 predmeta protiv raznih država na sud u Luksemburg što je puno žešća procedura nego su ove mjere."

Pročitajte više