Milorad Dodik: Republika Srpska je država, a BiH je naš okov



"NA BALKANU imaju dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jest i Republika Srpska, i po definiciji iz Daytona i po definiciji iz Montevidea, gdje su utvrđeni međunarodni kriteriji za formiranje država i gdje je rečeno da tri kriterija moraju biti i to: teritorija, narod i funkcionalna vlast", naglasio je danas Milorad Dodik prvi čovjek Republike Srpske entiteta u Bosni u Hercegovini opisujući Republiku Srpsku kao državu a Bosnu i Hercegovinu kao njen okov. 

Dodik je razgovoru naglasio kako toj tvorevini nedostaje tek međunarodno priznanje a da je pitanje trenutka kada će raspasti Bosna i Hercegovina. Tako je zaključio da vojni, politički ali i ekonomski pokušaj međunarodne zajednice da stvori i održi Bosnu i Hercegovinu jednostavno nije uspio.

"Posljednji pokušaj  međunarodne zajednice  bio je  doprinos potpunom debaklu BiH kada su, recimo, ignorirali političku volju u Federaciji BiH i dali podršku platformi oko Zlatka Lagumdžije (SDP BiH), a za manje od dvije godine imamo potpuno vraćanje na one pozicije od prije intervencije međunarodne zajednice", naglasio je Dodik dodajući na kraju da je Rusija najveći ekonomski partner Republici Srpskoj.

Pročitajte više