Ministar Kotromanović se u Pentagonu sastao s američkim ministrom obrane Panettom

U SKLOPU službenog višednevnog posjeta SAD-u, ministar obrane Ante Kotromanović sastao se danas u Washingtonu s ministrom obrane SAD-a Leonom Panettom. Na sastanku se raspravljalo o Strateškom savezništvu SAD-a i Republike Hrvatske na planu sigurnosti i obrane, razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti, ulozi Hrvatske i Sjedinjenih Država u ovom dijelu Europe i o misiji ISAF, točnije Afganistanu nakon 2014. godine, izvijestili su iz MORH-a.

Današnji sastanak na visokoj razini predstavlja još jednu potvrdu čvrstog partnerstva i savezništva Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, utemeljenog na vjerodostojnom, pouzdanom i otvorenom odnosu dviju demokratskih zemalja koje dijele zajedničke vrijednosti. Na sastanku je ponovljeno kako SAD za RH predstavljaju glavnog partnera na području sigurnosti i obrane.

Bilateralna obrambena suradnja između dvije zemlja je iznimna očitujući se prvenstveno kroz suradnju u NATO-u, gdje se zajednički suočavamo s  globalnim sigurnosnim izazovima, od promicanja stabilnosti u jugoistočnoj Europi do pružanja sigurnosti u Afganistanu.  Na sastanku je, uz ostalo,  potvrđen interes  obiju zemalja za održavanje i proširivanje takve suradnje. 

Vezano uz Jugoistočnu Europu, strateški je interes SAD i RH održiva stabilnost i sigurnost regije. Hrvatsko izaslanstvo naglasilo je važnost kontinuiranog daljnjeg angažmana SAD-a u ovom dijelu Europe. Istaknuto je također, kako RH snažno podupire euroatlantsku perspektivu zemalja regije te i dalje ostaje predana pružanju podrške i pomoći na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama.

Na sastanku se također razgovaralo  o zajedničkoj predanosti uspješnoj implementaciji tranzicije u Afganistanu,  kao i o mogućem daljnjem angažmanu nakon 2014. godine. Obje zemlja iskazale su zadovoljstvo vezano uz dogovor saveznika u pogledu angažmana NATO-a nakon 2014. koji će se očitovati u obuci, mentoriranju i financiranju afganistanskih snaga sigurnosti kako bi afganistanska Vlada postepeno preuzela svoj dio odgovornosti u izgradnji afganistanskog društva.

U sklopu posjeta Washingtonu, ministar obrane Kotromanović s izaslanstvom položio je vijenac na grob neznanom junaku na vojnom memorijalnom groblju Arlington.  

Pročitajte više