Ministarstvo: Ne postoji razlog za bojkot nastave u OŠ Pujanke

Foto: Vojko Bašić/Cropix

"RADOVI na izgradnji škole obavljaju se prema planu pa ne postoji nijedan razlog za bojkot nastave u Osnovnoj školi Pujanke u Splitu", priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao najavu bojkota nastave od strane roditelja učenika te škole.


"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i ministar osobno poduzeli su sve da se radovi na izgradnji Osnovne škole Pujanki intenziviraju te su upravo u tijeku keramičarski i parketarski radovi, a čim vremenske prilike to dopuste, započet će i radovi na fasadi. Ministar je više puta osobno obišao gradilište i time pokazao koliko je i samom Ministarstvu stalo da se radovi što prije privedu kraju. Svima je poznato da izgradnja OŠ Pujanki kasni zbog problema s izvođačima na koje ni samo Ministarstvo nije moglo utjecati. Do useljenja u novu zgradu škole nastava je za učenike OŠ Pujanki organizirana na drugim lokacijama.

Zbog svega navedenog ne postoji, mišljenja smo, nijedan razlog za najavljeni bojkot nastave. Radovi na izgradnji škole obavljaju se prema planu i škola će otvoriti svoja vrata učenicima početkom sljedeće školske godine, kako je i bilo najavljeno. Bojkot nastave ne može ubrzati radove, on može samo odmoći učenicima, posebice u zadnjem tromjesečju nastavne godine.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta zahvaljuje učenicima, roditeljima i nastavnicima na strpljenju i razumijevanju te najavljujemo kako ćemo i dalje svakog dana tražiti izvješće izvođača o napredovanju radova i činiti sve u sklopu svoje nadležnosti kako bi učenici čim prije uselili u novu zgradu škole", priopćili su iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Učenici i roditelji priželjkuju nastavu u OŠ Pujanke


Roditelji djece koja pohađaju OŠ Pujanke danas su odlučili bojkotirati nastavu revoltirani što im djeca već drugu godinu pohađaju druge četiri splitske škole. Naime, toliko traje obnova zgrade OŠ Pujanke, a razlog je predstečajni postupak izvođača radova tvrtke Feniks iz Slavonskog Broda kojeg je odabralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

"Roditelji su na ovaj način željeli ukazati na tešku situaciju i senzibilizirati javnost te potaknuti sustav i nadležne institucije da je riješe", kaže Snježana Pivac, predsjednica Vijeća roditelja OŠ Pujanke, a ako se situacija ne riješi bojkot će nastaviti. "Na zadnjem sastanku vijeća roditelja donesena je odluka da, ako se ne intenziviraju radovi na gradilištu s velikim brojem radnika, mi od 1. svibnja nećemo slati djecu u školu s izuzećem učenika osmih razreda jer se oni pripremaju za upis u srednju školu", rekla je Pivac.

Roditelji smatraju da je dobra volja pokazana i od strane Ministarstva i od strane grada Splita, ali dodaju da to nije dovoljno. "Mi apeliramo na čitav sustav, na društvo, na sve nadležne institucije jer djecu treba staviti na prvo mjesto, naša djeca trebaju školu. To je jedno od osnovnih prava djece - pravo na obrazovanje, a mi tražimo i primjerene uvjete tog obrazovanja", istaknula je Pivac.

Učenike do škola Pojišan, Dobri, Visoka i Trstenik svakodnevno odvoze i dovoze Prometovi autobusi. Svakodnevno su izloženi izuzetno opasnim situacijama na putu od kuće do škole i natrag kažu revoltirani roditelji.

"Nemamo drugog izbora. Oni kažu da mi maltretiramo našu djecu, maltretiraju ih oni jer nemaju pravo na školovanje. Nema volje. Taj Feniks, to se može riješiti. Kad vi ne platite račun kako se to riješi bez problema, a ovo da se ne može riješiti. Može se sve riješiti"

"Da imaju volje, napravili bi sigurno. Imaju oni druge stavke koje naprave za sekundu, a kad se tiče školstva, prosvjete ili znanosti, nikog nema"

"Dvije godine se ništa nije pokrenulo ni napravilo. Nažalost, kako sve ide čini mi se da to neće biti brzo gotovo. S obzirom na to kako sve stoji kod nas, nisam baš nešto previše optimistična"

I djeca s nestrpljenjem očekuju školu, kako bi napokon bili zajedno sa svojim kolegama koje su sada podijeljeni po različitim razredima.

"Bilo bi mi draže da sam u svojoj školi"

"Dobro je, ali naporno. Bolje bi mi bilo da sam tu u svojoj školi. Sad smo s različitim razreda pa nemamo prijatelja"

"Želim da mi otvore školu"

Doznajemo i da se u ovoj školskoj godini iz škole Pujanke ispisalo više od 150 učenika od 720 koliko ih je do sada pohađalo ovu školu. Naime, na ovaj način djeca već dvije godine rade u otežanim okolnostima, imaju brojne nastavne sadržaje u suprotnoj smjeni i dnevno gube dosta vremena na prijevoz, što je roditeljima olakšalo odluku o prebacivanju djece u druge škole. Ujedno su svakodnevno su izloženi izuzetno opasnim situacijama na putu od kuće do škole i natrag, a upozoravaju kako i jedna učenica prošle godine nastradala prelazeći četverotračnu prometnicu kako bi stigla na nastavu u suprotnoj smjeni.

Pročitajte više