Ministarstvo financija: Carina ne namješta javni natječaj, sve radimo po zakonu

Foto: FAH

JAVNI natječaj za obavljanje špediterskih poslova na graničnim prijelazima "odvija se po jasno utvrđenim kriterijima, transparentno i temeljem jasno propisane zakonske procedure", tvrdi Ministarstvo financija u priopćenju koje su objavili na svojim internetskim stranicama.

Podsjećamo, Index je objavio navode iz dopisa kojeg je Vladi RH i Ministarstvu financija uputila skupina od deset špeditera, a koji tvrde da Carinska uprava namješta javni natječaj špediterskoj firmi Trast iz Splita. Špediteri koji vjeruju da Carina, koja je u ingerenciji Ministarstva financija, na natječaju koji je i dalje u tijeku pokušava pogodovati Trastu zatražili su da se slučajem pozabavi i DORH.

"Nakon prikupljanja prijava, povjerenstvo zaduženo za provedbu natječaja obavilo je postupak procjene i vrednovanja pristiglih prijava. Zapisnici o postupku provedbe procjene i vrednovanja prijava u natječaju s analizom dokumentacije i rang listama za pojedini granični prijelaz dostavljeni su svim sudionicima natječaja, te su u skladu s predviđenim pravilima natječajnog postupka, zaprimljeni prigovori sudionika na zapisnike i rang liste. Po izvršenoj analizi zaprimljenih prigovora, održana je javna rasprava na kojoj je povjerenstvo zaduženo za provedbu natječaja upoznalo sudionike o stavovima u odnosu na sadržaj prigovora", tvrde iz Ministarstva financija.

Također, Ministarstvo financija naglašava kako se predmetni natječaj ne održava temeljem Zakona o javnoj nabavi, već se primjenjuju odredbe Pravilnika o davanju odobrenja za obavljanje poslova ovlaštenim carinskim otpremnicima i ovlaštenim carinskim zastupnicima. Zakona o uvjetima za obavljanje poslova zastupanja u carinskom postupku te Zakona o općem upravnom postupku.

"Pravilnikom o davanju odobrenja za obavljanje poslova ovlaštenim carinskim otpremnicima i ovlaštenim carinskim zastupnicima propisano je dodatno bodovanje za one sudionike koji uredno podmiruju obveze prema državnom proračunu, odnosno za one sudionike na natječaju koji nemaju dugovanje prema Poreznoj upravi, odnosno uredno podmiruju obveze prema Carinskoj upravi i nemaju dugovanje u odnosu na plaćanje koncesije. Znači, svi sudionici koji su imali iskazani dug prema bilo kojoj navedenoj osnovi nisu dobili dodatne bodove", tvrde iz Ministarstva financija.

Iz ministarstva Borisa Lalovca napominju da su svi sudionici natječaja imali mogućnost da u periodu do isteka roka za podnošenje prijava zatraže povećanje referentnog iznosa. Također, Ministarstvo tvrdi da su svi sudionici natječaja bili upoznati s kriterijima natječaja i načinom bodovanja jer su, kako kažu, sudjelovali u javnim raspravama.

"Ponovno naglašavamo činjenicu kako je zakonitost postupanja cjelovito osigurana kroz tijek prvog stupnja natječajnog postupka, zatim kroz žalbeni postupak pri drugostupanjskom tijelu Ministarstva financija, te konačno zajamčenom sudskom zaštitom iz prava na pobijanje rješenja u upravnom sporu.

Vezano za sve gore navedeno, nesporno je da se natječaj odvija po jasno utvrđenim kriterijima, transparentno i temeljem jasno propisane zakonske procedure, uključujući i sudsku zaštitu što uvijek nije bio slučaj u dosadašnjem dugogodišnjem postupanju i provedbi procedure davanja odobrenja za obavljanje poslova ovlaštenim carinskim otpremnicima i ovlaštenim carinskim zastupnicima te isto nedvojbeno ukazuje da su iskazani sadržaji u medijskim natpisima na ovu temu, neutemeljeni", zaključuje Ministarstvo financija.

Pročitajte više