Ministarstvo poljoprivrede: 6,8 posto OPG-ova imalo je dug prema državi prošle godine

Ilustracija: Arhiva

MINISTARSTVO poljoprivrede objavilo je na svojim stranicama priopćenje u kojem su naveli da je prošle godine 6,8 posto OPG-a imalo dug prema državi. Priopćenje su objavili zbog "medijskih natpisa vezanih uz broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava".

"Zakonom o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (od 31.10.2012.), koji je usklađen s EU zakonodavstvom, isplata potpora obavlja se isključivo na žiroračun poljoprivrednog gospodarstva, što znači da se izravna plaćanja poljoprivrednicima unatrag dvije godine ne mogu više isplaćivati na račun posebnih namjena, tzv. zaštićeni račun, a isplata potpora može biti predmet ovrhe", stoji u priopćenju.

Za 12.808 OPG-ova izvršen je prijeboj poreznog duga. Od 185.713 OPG-a koji su registrirani u 2014. u Upisniku je 6,8 posto OPG-a kojima je Porezna uprava umanjila ili u potpunosti izvršila prijeboj naloga za isplatu potpore s iznosom poreznog duga.

Napominju kako postoje i OPG-ovi čiji su računi blokirani od strane teleoperatera, komunalnih poduzeća, banaka, leasing kuća i drugih. Te podatke Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju analiziraju zajedno s Financijskom agencijom RH.

1. siječnja 2010. godine bilo je 190.956 OPG-ova. Iduće godine bilo ih je 192.620 nakon čega je uslijedio pad na 184.511 koliko ih je bilo registrirano početkom ove godine.

Pročitajte više