Ministarstvo poljoprivrede: "Mlijeko s viškom aflatoksina je s hrvatskih farmi, sada ćemo analizirati svaku čašu!"

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

NAKON što je Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo o povlačenju pojedinih pakiranja Dukatovog i Vindijinog trajnog mlijeka s tržišta, reagirali su i mljekari.

Domaći mljekari ne skrivaju ogorčenje jer misle da je za sve krivo uvozno mlijeko.

"Mi pozivamo resornog ministra da domaće mlijeko osigura u školama, vrtićima i da bude pristupačno građanima, da se više ulaže u pasterizaciju i mljekomate kako bi naši ljudi jeli naše mlijeko. Naše mlijeko završava negdje preko granice, a ovo smeće koje su jučer povukli jedu naši ljudi", poručio je Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka.

"Normalno, krivicu sad tražimo svuda, ja mislim da su svi krivi - koliko su krive mljekarske industrije, toliko i država. Uz njen blagoslov je uništeno mljekarstvo u Hrvatskoj i sad ovisimo o uvozu, a zna se, uvozi se ono što ne može proći u drugim zemljama - ide van, a to mi uvozimo", izjavio je Mirko Katalenić, stočar iz Gudovca.

 
Nakon što se stiša bura zbog ovog slučaja, neće se puno toga promijeniti, ogorčeno zaključuju seljaci. Sve se to, kažu, događa, jer država nema nikakvog utjecaja na mljekarsku industriju, javlja HRT.

Ministarstvo poljoprivrede: Sada ćemo analizirati svaku čašu mlijeka

"NEMA razloga za paniku. Koncentracija aflatoksina pronađena u mlijeku nije toliko velika da bi bila opasna za ljude. Trebali bi konzumirati puno veću količinu mlijeka da bi taj sastojak imao učinak na ljudsko zdravlje", izjavila je pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić-Pišl.

Hrvatska je implementirala propise EU-a, koji su na neki način ograničili rad veterinarske inspekcije i dosta toga je kroz HACCP sustav prepušteno samim proizvođačima, koji trebaju samokontrolirati uzorke mlijeka i stočne hrane. Zato se i dogodila cijela ova zbrka, da smo reagirali nakon što je stigla obavijest iz BIH, rekla je Mataušić-Pišl.

"Preuzimanjem propisa Europske unije i njihovih zakona, možemo biti u nekim situacijama i nesretni jer je puno više toga prepušteno proizvođaču. On je taj koji treba kontrolirati od početka do kraja svoj proizvod prije nego ga stavi na tržište. Veterinarska inspekcija je ona koja zapravo kontrolira radi li on to prema planu kojeg je sam donio i je li sve što je napravio u skladu s propisima", rekla je Mataušić-Pišl


Veterinarska inspekcija je otišla u Vindiju i Dukat napraviti kontrolu postojećeg mlijeka, sve uzroke je poslala na analizu u Hrvatski veterinarski institut, a uzorak koji je pokazao pozitivan rezultat na aflatoksin poslan je u Beč na dodatnu analizu. Potvrdili su i da je zaraženo mlijeko s hrvatskih farmi, a ne uvozno.

"To je za nas za sada sumnjivi uzorak. Dok ne dobijemo potvrdu iz Beča, to je domaće mlijeko"

Najavila je da će ministarstvo pojačati kontrolu stočne hrane kao i daljnju proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.

"S obzirom da imamo situaciju kakvu imamo, sad će svaka čaša mlijeka biti kontrolirana dok mlijeko ne bude slobodno, odnosno u granicama koje propisuje pravilnik", rekli su u ministarstvu. Svi koji su kupili mlijeko koje je zabranjeno mogu ga vratiti prodavačima.

"Ukoliko proizvođač ne želi vratiti novce ili dati zamjenski proizvod, onda se treba obratiti udruzi Potrošač jer to, na žalost, nije u našoj ingerenciji", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede.

Još jednom je ponovila da nema razloga za paniku, jer koncentracija aflatoksina nije dramatična. Recimo, u SAD-u i Rusiji najveća dopuštena količina tog sastojka je dvostruko veća od onog kojeg propisuje EU, a koji je prihvatila Hrvatska.

"Pojava aflatoksina M1 posljedica je stočne hrane i karakteristična je za toplije krajeve; temperaturne oscilacije možda su doprinijele da se pojave više razine"

Toksikolog Radovan Fuchs detaljnije je objasnio o čemu je riječ. Podsjećamo, mlijeko je povučeno zbog sumnje na povećanu koncentraciju aflatoksina M1. Fuchs je rekao da Europska unija ima stroge kriterije što se tiče koncentracije aflatoksina M1 u mlijeku, a tako je i kod nas: u Hrvatskoj je dopuštena koncentracija 0,05 mikrograma po litri mlijeka, dok je u SAD-u deset puta veća i iznosi 0,5 po litri.

"Tako da nema mjesta panici, iako je dobro da su mlijeka povučena iz upotrebe", rekao je Fuchs u Dnevniku 3 HTV-a.

Aflatoksin M1 je potencijalno kancerogen za ljude i njegova prisutnost u mlijeku i mliječnim proizvodima predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. "Pojava aflatoksina u mlijeku posljedica je onoga čime je stoka hranjena. Karakteristična je za tople krajeve, Indiju i Daleki istok, tako da su kod nas ove temperaturne oscilacije možda doprinijele da se pojave više razine", smatra Fuchs.

BiH zabranio uvoz Dukatovog i Vindijinog mlijeka u kojima je pronađen aflatoksin

Također, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH zabranili su uvoz mlijeka hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija u kojima je pronađen opasni aflatoksin, potvrđeno je Srni.

Na graničnom prelazu Izačić prije nekoliko dana zadržana je izvjesna količina mlijeka u kojoj je kontrolom pronađeno prisustvo aflatoksina. Tako se i doznalo da mlijeko nije za piće.

Direktor Kancelarije Ljubomir Kalaba rekao je danas Srni da je od inspekcijskih organa zatraženo da provjeri i zaustavi eventualni plasman ovog proizvoda koji se zatekao na tržištu u BiH. To je i učinjeno i ti proizvodi će se, prema njegovim riječima, nalaziti u skladištima sve dok ne bude obavljena analiza kvalitete. Ako analiza pokaže pozitivne rezultate na prisustvo toksičnih supstanci u mlijeku onda će ti proizvodi, prema propisanoj proceduri, biti uništeni ili vraćeni proizvođaču.

Podsjećamo, iz prodaje se povlači Vindijino trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 3. srpnja 2013. godine, Vindijino UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 24. i 31. svibnja 2013. godine, Dukatovo trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od pola litre, s rokom valjanosti do 24. lipnja 2013. godine te Dukatovo trajno mlijeko "Lagano jutro" s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 25. travnja 2013. godine.

Ministarstvo poljoprivrede je potrošačima poručilo kako "nema razloga za zabrinutost", jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

Pročitajte više