Ministarstvo uprave potvrdilo: ZAMP ne postoji kao udruga



DRŽAVNI Zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) državna je regulatorna agencija koja jedina, sukladno Zakonu, daje odobrenje za obavljanje djelatnosti zaštite autorskih prava. Tako je HDS-ZAMP kao stručna služba Hrvatskog društva skladatelja temeljem ovlaštenja Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i sukladno Zakonu o autorskom pravu dobila ovlasti da jedina u Hrvatskoj obavlja djelatnost ostvarivanja i zaštite autorskih glazbenih prava. No, problem je u tome što HDS-ZAMP sa sjedištem u Heinzelovoj 62a, u Zagrebu zapravo ne postoji!

Ne postoji ZAMP

Kako smo provjerili u Ministarstvu Uprave, u registru građanskih udruga upisana je samo udruga i to Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) sa sjedištem u ulici Berislavićeva 9, Zagreb. U registru udruga ne postoji ZAMP, odnosno Zaštita autorskih muzičkih prava, niti postoji nešto što bi se nazivalo HDS-ZAMP. U Ministarstvu uprave su se dijelom ogradili pa su nas uputili u Gradski ured za poslove opće uprave Grada Zagreba kako bi i ondje dodatno provjerili postoji li u njihovoj evidenciji građanska udruga HDS ili HDS-ZAMP.  No, i oni kažu isto; Postoji HDS sa sjedištem u Berislavićevoj ulici, ali ZAMP-a ili HDS-ZAMP-a - nema.


Redakcija Indexa u posjedu je Rješenja Državnog Zavoda za intelektualno vlasništvo u kojem stoji da se udruzi autora Hrvatskom društvu skladatelja, Služba ZAMP, s adresom Heinzelova 62 a, odobrava obavljanje djelatnosti ostvarivanja autorskih prava.

Problem je adresa nepostojeće udruge

No, kao što smo napisali u uvodu, te udruge sa sjedištem u Heinzelovoj 62 nema, pa se postavlja opravdano pitanje djeluje li ZAMP uopće legalno. Kako smo se raspitali kod pravnika, činjenica da je državno tijelo dalo rješenje udruzi HDS-ZAMP i nije toliko sporno.

"Rješenje je dano Hrvatskom društvu skladatelja Službi ZAMP, od čega postoji samo HDS. To ne mora biti otegotno, jer je riječ o 'višku'. Odnosno, bio bi problem da je naveden nepostojeći ZAMP bez HDS-a, no problem nastaje u činjenici da je navedena adresa koja zapravo nije sjedište te udruge. Konkretno sjedište HDS-a je u Berislavićevoj ulici i tako je upisana u Registar udruga. Rješenje DZIV-a je dano HDS-ZAMP sa sjedištem u Heinzlovoj 62a, a oni nisu registrirani", objasnili su nam u jednom uglednom zagrebačkom odvjetničkom uredu.

Moglo se sve riješiti Statutom

Isto tako, uvidom u Statut Hrvatskog društva skladatelja razvidno je kako je ZAMP osnovan kao stručna služba HDS-a, no otegotna je okolnost što se Državni zavod, kada je izdao Rješenje kojim HDS-ZAMP dobija monopol na autorska prava, nije pozvao upravo na Statut HDS koji definira ZAMP kao stručni dio HDS-a.

"Državni Zavod za intelektualno vlasništvo poziva se u svom rješenju na Zakon o autorskim pravima, na Pravilnik o stručnim mjerilima i na Zakon o općem pravnom postupku. Netko je, valjda greškom, zaboravio spomenuti i Statut HDS-a, kojim se definira ZAMP, pa se može reći da postoji osnova za osporavanje rada ZAMP-a.", dodali su iz tog Odvjetničkog ureda.

Stvar je na pravosuđu


Štoviše, prema ovom tumačenju, moguće je zatražiti da državna tijela  ispitaju legalnost dosadašnjeg djelovanja ZAMP-a, posebno u dijelu sudskih sporova koji su pokrenuti protiv niza fizičkih i pravnih osoba u Hrvatskoj te da se odluke u korist ZAMP-a eventualno i proglase ništavnim. No, kako bi u ovom slučaju presudilo hrvatsko pravosuđe, sasvim je druga priča. 
 


 

Pročitajte više