Ministarstvo zdravlja objavilo ključne dokumente: Evo kako marihuanu koristiti kao lijek

Ilustracija: Shutterstock

NA WEB stranici Ministarstva zdravlja objavljeni su ključni dokumenti vezani uz projekt primjene indijske konoplje u liječenju. Osim temeljnih dokumenata za primjenu indijske konoplje, na web stranici je dostupan i popis indikacija o djelovanju kanabinoida.

Prema navedenom, pripravci na bazi indijske konoplje bit će dostupni u pojedinim slučajevima kod olakšavanja simptoma multiple skleroze, malignih bolesti, HIV/AIDS-a te u slučaju Dravetovog sindroma.

Ne pomaže kod psihijatrijskih i neuroloških tegoba

Kanabinoidi se, prema navedenom, neće primjenjivati u olakšavanju simptoma psihijatrijskih poremećaja i drugih neuroloških tegoba osim multiple skleroze.

U Ministarstvu zdravlja 20. siječnja je osnovano stručno Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, a cilj mu je istražiti mogućnosti primjene indijske konoplje, odnosno kanabinoida kod teško oboljelih kojima takva terapija može pomoći u liječenju. Povjerenstvo se sastoji od 10 članova, na čelu s Ognjenom Brborovićem s Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Kada će biti definirane promjene zakonodavnog okvira za korištenje indijske konoplje u liječenju javnost će biti pravovremeno obaviještena, najavili su iz Ministarstva zdravlja.

Pročitajte više