Ministrica Opačić za ravnatelja doma postavila SDP-ovca koji je dužan 126.000 kuna poreza?!

Foto: FAH

MINISTRICA Milanka Opačić potvrdila je sinjskog SDP-ovca Željka Župića za novog ravnatelja splitskog Doma za odgoj djece i mladeži. Župić je ministrici preporučen od strane Upravnog vijeća u kojem SDP drži potrebnu većinu i uskoro bi se formalni postupak odabira novog ravnatelja trebao zaključiti sjednicom UV-a na kojoj će se Župić imenovati ravnateljem.

Psiholog Župić na novo radno mjesto dolazi iz mirovine u MORH-u, a u životopisu se pohvalio i iskustvom privatne prakse. Nas je, pak, privukao podatak objavljen na listi poreznih dužnika. Na 2688. mjestu dužnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji sa dugom od 126 tisuća kuna za neplaćene obavezne doprinose nalazi se izvjesni Željko Župić iz Sinja, rođen 1961. godine. Podaci u dlaku odgovaraju Željku Župiću kojeg je ministrica Opačić potvrdila za ravnatelja Doma za odgoj djece i mladeži u Splitu. 

Novi ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži o poreznom dugu ne želi govoriti

Nazvali smo Župića da ga pitamo za dug. Nije nam rekao ni da to nije on, ni da je dogovorio reprogram i da dug misli platiti, nego o tome uopće nije želio pričati.

Najprije je kazao da o tome ne može govoriti, pa onda da nije dužan govoriti, a kako smo inzistirali, na kraju je zaključio da uopće ne želi govoriti o tome.

Sinjski SDP-ovac: Ne bavim se politikom

Podsjetili smo ga da se bavi politikom i da se prije dvije godine kandidirao za mjesto šefa sinjskog SDP-a pa dobio tri glasa te da je u konačnici smješten na čelo državne institucije. Bez uspjeha.

"Ja se ne bavim politikom. Eventualno da sam izabran za predsjednika SDP-a u Sinju o tome bi mogli govoriti", kazao nam je Župić.

Ministarstvo: Pitati kandidata o poreznom dugu bilo bi protuzakonito

Pitali smo Ministarstvo socijalne skrbi kako to da je ministrica na čelu državne ustanove potvrdila osobu sa dugom prema državi. Nadugo su nam nabrojali koji su uvjeti potrebni za ravnatelja, a tamo ništa ne piše o poreznom dugu. Iz toga zaključuju da se izmirene obaveze prema državi nisu mogle propisati kao uvjet jer nije u skladu sa zakonom. 

"Gospodin Župić kao pedagog - psiholog sa iskustvom u radu kao psiholog u MORH-u, Domu zdravlja u Sinju te privatnoj praksi ispunjava sve zakonske uvjete da bude izabran za ravnatelja ustanove socijalne skrbi", odgovorili su iz Ministarstva. Napomenuli su kako ministrica nije obavezna obrazložiti zašto se odlučila za predloženog kandidata.

Opačić: Grabar je vrijeđao na razini uličnog govora

Koliko je poznato, Župić nikada nije radio u ustanovi poput Doma za odgoj djece i mladeži, a Upravno vijeće mu je dalo prednost pred dvoje djelatnika ustanove, dosadašnjeg v.d. ravnatelja Petra Opačića, profesora književnosti, te Zele Letilović, pravnice ustanove. Za razliku od Župića stranačku knjižicu nemaju, što bi se, s obzirom na raplet natječaja, moglo shvatiti i kao temeljni nedostatak.

Opačić je razočaran što nije prošao, mada nije iznenađen. Smatra da je dobro odradio posao u posljednjih 11 mjeseci, koliko je proveo na čelu ustanove u kojoj je radio cijeli život. 35 godina.

"Mislili su da ćemo se ugasiti, a Dom je na atraktivnoj lokaciji", kaže nam Opačić.

Pisao je predsjednici Upravnog vijeća Edisi Ercegović nezadovoljan odnosom člana UV-a Miljenka Grabara. Opačić tvrdi da ga je Grabar vrijeđao na razini uličnog govora. Tvrdi nam da nije htio biti njegov potrčko i poslušnik.

"Meni je rekao da sam fikus, a da je ustanova dno dna, da su moji suradnici nesposobni i da su doveli Dom u stanje u kojem dosad nikada nije bio. Omalovažio je sve što se radilo zadnjih 10 mjeseci, zaboravljajući da je ostavio Dom u rasulu. Opstruirao je rad ustanove i Upravnog vijeća, na što vi niste reagirali", napisao je Opačić predsjednici Upravnog vijeća Ercegović u svojoj pritužbi radi zaštite dostojanstva radnika.

Grabar: Nikada ne bih preporučio nekoga zbog stranačke knjižice

Grabara smo dobili na mobitel pa smo sa njim htjeli porazgovarati o ovim navodima, no ljubazno se ispričao te kazao kako je on samo član Upravnog vijeća te da bi se trebali obratiti predsjednici Ercegović, koja nam se, međutim, nije javila na mobitel.

Kada smo konstatirali da je on kao SDP-ovac bio za stranačkog kolegu Župića, Grabar nam je ustvrdio da nikada ne bi preporučio nekoga zbog stranačke knjižice, već isključivo zbog njegovih sposobnosti.

Četiri natječaja za ravnatelja splitskog Doma

Inače, ovo je bio četvrti natječaj za ravnatelja splitskog Doma za vrijeme mandata ministrice Opačić.

Na prvom je izabran Klement Bakota, ali ga ministrica nije potvrdila. Na drugom natječaju preporučen je Stipe Barišić, član Upravnog vijeća Doma Maestral, kojim odnedavna ravna Grabar, za kojeg su nam kazali da mu je vjenčani kum te upozorili da je njegovim postavljanjem na čelo Doma vraćena usluga za to što je Grabar instaliran na čelo Maestrala.

Grabar nam tvrdi da nisu kumovi, a nije se mogao sjetiti je li bio u Upravnom vijeću koje se odlučilo za Barišića. Nije ni on dobio prolaz kod ministrice pa je organiziran novi natječaj na kojem je za v.d. ravnatelja postavljen Opačić. Ispao je nekakav administrativan problem sa potvrdom o njegovoj visokoj stručnoj spremi i stažu pa su ga imenovali vršiteljem dužnosti, a ne ravnateljem na puni mandat.

Pročitajte više