Ministrica Pusić se sastala s ministrom Zarifom: "Hrvatska je prijatelj Irana unutar EU"

Foto: Hina

DRUGI dan službenog posjeta prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić Iranu, započeo je sastankom s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom.

"Hrvatska je za nas vrlo važna i kao članica Europske unije, kazao je ministar Zarif.

Ministrica Pusić izrazila je zadovoljstvo ovim posjetom koji se, kaže, odvija u vrlo važnom trenutku međunarodnih odnosa, od stanja u regiji do nuklearnih pregovora za koje je izrazila uvjerenje da su se stekle okolnosti za njihov uspješan završetak, za što se Hrvatska snažno zalaže. Ministar Zarif detaljno je izvijestio o iranskim stajalištima vezanim uz nuklearne pregovore potvrdivši kako je Iran u potpunosti spreman na uspješan završetak pregovora odnosno dizanje sankcija.

Istaknuo je također kako je važno intenzivirati gospodarske odnose kako bilateralne, iransko-hrvatske, tako i između Irana i ostalih država članica EU.

Zarif: Hrvatska kao primjer odnosa s različitim zajednicama

"Imali smo odlične i vrlo iscrpne razgovore danas", istaknuo je ministar Zarif govoreći na press konferenciji nakon sastanka te naglasio kako je "Hrvatska prijatelj Irana unutar EU".

Istaknuo je važnost borbe protiv ekstremizma i nasilja, te potrebu dubljeg i sveobuhvatnijeg razumijevanja problema, posebno uzme li se u obzir da borci ISIL-a dolaze iz Europe kao druga ili treća generacija imigranata, rekao je ministar Zarif te istaknuo kako Hrvatska može biti primjer jer ima izvrsne odnose s različitim zajednicama posebno muslimanskom.

Ministrica Pusić također je ponovila kako su se stekli uvjeti za uspješan završetak nuklearnih pregovora te ponovila važnost borbe protiv terorizma i ekstremizma. Ovo je drugi susret ministrice Pusić i ministra Zarifa, prvi put susreli su se 2013. na marginama OS UN u New Yorku, a oboje će sudjelovati i na sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Münchenu 6.-8. veljače.

Pročitajte više