Mirovni sporazum izdržao dva dana: U Južnom Sudanu ponovo nasilje

Screenshot: Youtube

JUŽNOSUDANSKA vojska i pobunjenici ponovno su zaratili na sjeveru zemlje dva dana nakon što je i predsjednik države Salva Kiir stavio svoj potpis na mirovni sporazum, objavili su službeni izvori u Južnom Sudanu u petak kasno navečer.


Nije moguće utvrditi koja je strana prva počela pucati.

Kiir je sporazum potpisao u srijedu no tom prigodom je izrazio sumnje u održivost mirovnog dogovora koji bi trebao okončati 20-mjesečni sukob. Tjedan ranije sporazum je potpisao pobunjenički vođa Riek Machar koji bi tim dogovorom trebao postati potpredsjednik države.

Pobunjenici se branili od vojske?


Njegov glasnogovornik tvrdi da su se pobunjeničke snage u petak samo branile sugerirajući time da je vojska prva otvorila vatru i da je pješaštvo napalo pobunjeničke položaje teškim oružjem.

Kiir je potpisao sporazum šest dana nakon što je SAD u Vijeću sigurnosti podnio prijedlog rezolucije kojom se uvodi embargo na oružje i druge sankcije protiv Južnog Sudana ukoliko se ne potpiše mirovni dogovor.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je izjavom pozdravilo potpisivanje mirovnog sporazuma poručivši da je spremno, ukoliko se on ne provede, brzo uvesti embargo i sankcije.

U sukobima su dosad život izgubili deseci tisuća ljudi a prognano je i izbjeglo više od 2,2 milijuna ljudi.

Pročitajte više