Mladić koji je napao Luku Ritza ide u zatvor zbog paljenja kontejnera iz dosade

Foto: Jurica Galović / Pixsell, Index

OPĆINSKI kazneni sud u Zagrebu dvojicu mladića proglasio je krivim za paljenje 11 kontejnera i pet spremnika za otpad u Novom Zagrebu. Jedan od osuđenih bio je u skupini mladića koja je napala Luku Ritza.

23-godišnji Kristijan M., koji je bio među Ritzovim napadačima, osuđen je na godinu dana i osam mjeseci zatvora. Otegotna okolnost bila mu je što je i ranije osuđivan; između 2011. i 2014. godine skupio je čak četiri pravomoćne presude.

Njegov 19-godišnji prijatelj Vedran M. dobio je godinu dana zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro. Mladići su priznali da su krivi za kazneno djelo za koje ih se optuživalo pa im je presuda izrečena istog dana. Rekli su da su kontejnere palili iz dosade i tako napravili 175.000 kuna štete.

Zapalili su u jednoj noći čak 11 kontejnera i pet spremnika za otpad na osam lokacija u Novom Zagrebu. Vatra je uništila i nekoliko automobila, a zapalila se i fasada stambene zgrade te glomazni otpad.

Luku pretukli zbog dvije kune

Podsjetimo, nesretnog Luku Ritza i njegovog prijatelja u ljeto 2008. napalo je pet mladića na autobusnoj stanici kraj Bundeka. Među njima je bio i tada 16-godišnji Kristijan. Tražili su ih dvije kune, a potom i mobitele. Nakon što su im rekli da nemaju novca, huligani su otišli.

Ubrzo su se vratili i brutalno ih pretukli. Jedan od njih je Luku udario nogom u glavu. Obojicu je Hitna prevezla u KBC Rebro. Luku su pustili nakon tri dana. Nakon toga bio je i u školi riješiti obveze oko mature. Deset dana kasnije pozlilo mu je pred ogledalom u kupaonici stana, a ubrzo je preminuo od izljeva krvi u mozak.

Huligana pustili zbog dobrog vladanja

Napadači su dobili blage kazne, postupak protiv Kristijana M. čak je bio obustavljen jer je u međuvremenu dok je trajalo suđenje ukrao motor, za što je osuđen na boravak u Odgojnom zavodu u Turopolju.

Potiv prvooptuženog J. J., koji je bio terećen za nasilničko ponašanje, postupak je obustavljen jer je zbog drugog kaznenog djela već bio upućen u odgojni zavod pa je zaključeno da je svrha njegove kazne ispunjena.

R. L. dobio je godinu i pol dana zatvora, ali je pušten ranije zbog dobrog vladanja. M. K. poslan je u popravni dom, a S. Š. je dobio kaznu od 6 mjeseci do 3 godine.

Pročitajte više