Momčilo Krajišnik: Srebrenicu je mogao napraviti samo idiot!

Foto: ICTY

ETIKETA ratnog zločinca jeste prava kazna, rekao je osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik u intervjuu Senadu Hadžifejzoviću za sarajevsku FACE TV, prenosi Anadolu Agency (AA).

Krajišnik je izjavio da je "ponosan jer je sudjelovao u stvaranju Republike Srpske".

"Ja sam se devet godina borio da dokažem svoju nevinost i stalno sam tvrdio da nisam kriv, i nisam uspio. Ja priznajem tu presudu, nezavisno jesam li ili nisam kriv. Poslije toga ostalo mi je da prikupljam dokaze i, na tome radim vrlo seriozno... Prikupio sam mnogo dokaza gdje sam dokazao da za ono zbog čega su me osudili, a osudili su me zbog zločina koje su radili tamo neki ljudi, da nisam kriv", rekao je Krajišnik.

Odgovarajući na pitanje jesu li ga Srbi više teretili u Haagu nego Bošnjaci, Krajišnik je kazao da je samo jedan Srbin iz Federacije BiH, koji je bio zaštićen, rekao nešto što je važno.

"Mene su Srbi teretili samo za jedno, teretili su me da sam bio važan. I jesam bio važan", rekao je Krajišnik.

"Karadžić sigurno nije bio informiran za Srebrenicu"

Govoreći o Srebrenici, Krajišnik je rekao da Radovan Karadžić "sigurno nije bio informiran za Srebrenicu", a kada je u pitanju Ratko Mladić, Krajišnik kaže da ne može reći da li je kriv ili nije.

"Ono što ja znam, kada smo mi razgovarali, stvarno je uvijek bio protiv zločina", rekao je Krajišnik i dodao da "RS nosi etiketu Srebrenice".

"To je mogao učiniti samo idiot da oblati svoj narod, a normalno i da uništi one ljude koji su pobijeni. Ako smo imali ikoga tko nas je pritiskao u toku rata, to su bili Slobodan Milošević i Srbija", pojasnio je Krajišnik tokom razgovora, prenio je novinar AA.

"Milošević je dao Sarajevo uz čašicu viskija"

On je, također, rekao da je Milošević dao Sarajevo uz čašu viskija.

"Ako bi tko trebao slaviti Miloševića, vi biste trebali. On vam je dao Sarajevo", izjavio je Krajišnik.

Dodao je da "Biljana Plavšić nije bila bliska sa Miloševićem".

"Naprotiv ona je bila najveći protivnik Miloševića”, pojasnio je Krajišnik govoreći o odnosu Plavšićeve i Miloševića.

"RS nije država već dio BiH"

Govorio je i o odnosu sa prvim predsjednikom Predsjedništva RBiH Alijom Izetbegovićem.

"Ja sam potpisao deklaraciju sa gospodinom Alijom Izetbegovićem, i Haris Silajdžić je bio tu, da se RS može odvojiti u toku pet godina. Postoji ta deklaracija i danas. Potpisao sam sa Izetbegovićem", kazao je Krajišnik i dodao da je navodna deklaracija potpisana 1993. godine.

On, kako kaže, nikad ne optužuje "bošnjačku stranu".

"Ja smatram da su oni radili i trudili se koliko su umjeli i znali. Ja im nikad ne bih sudio. Ja smatram da oni nisu krivi", rekao je Krajišnik.

Nadalje, on je istakao da je međunarodno priznat subjekt, u smislu države BiH.

“Tu nema spora. Ja nikada neću da govorim da je RS država u tom bukvalnom smislu. RS jeste jedan dio BiH i točka", poručio je Krajišnik, prenosi novinar Anadolu Agency.

Krajišnik je tokom razgovora kazao da se još nije sastao sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, iako ga je ovaj zvao u Banju Luku.

Pročitajte više