More crveno od krvi: Na Farskim otocima opet kolju kitove i dupine

Foto: Sea Shepherd Global

FARSKI OTOCI zadnjih su dana ponovo poprište krvavog klanja kitova i dupina. Radi se o tradicionalnoj manifestaciji na ovom sjevernoatlantskom otočju, koji je zapravo autonomna danska pokrajina, a koja zapravo predstavlja svojevrsni ispit zrelosti. Danski mladići na Farskim otocima "postaju muškarci" tako što sudjeluju u krvavom pokolju morskih sisavaca. Ubijaju ih golim rukama.

Aktivistička organizacija Sea Shepherd, čiji članovi prosvjeduju protiv ovog barbarskog običaja, na Facebooku je objavila šokantne fotografije mora crvenog od krvi zaklanih kitova i dupina. Dva njihova aktivista ranije je uhitila danska mornarica zato što su došli prosvjedovati protiv klanja.



Uhićeni su Susan Larsen iz San Francisca i Tom Sterath iz Bremena. Prijeti im i do dvije godine zatvora zato što su pokušali omesti lov na kitove, a što je protivno važećem zakonu na Farskim otocima. 

"Stotinama godina ljudi danskih Farskih otoka gone migrirajuće pilot kitove i druge male sisavce u plitko more i zatim ih kolju. Grindrap (danski naziv za ovaj običaj op.a.) je najveći pokolj morskih sisavaca u Europi i općenito je kritiziran kao okrutan i sasvim nepotreban", kaže glasnogovornica organizacije Sea Shepherd Rosie Kunneke, piše The Guardian.

Pročitajte više