Moskva zainteresirana za normalizaciju odnosa s Washingtonom: "Nismo ih mi uništili"

Foto: Hina

RUSKI ministar vanjskih poslova izjavio je da je Moskva zainteresirana za normalizaciju odnosa s Washingtonom, ali je istaknuo da ih nije ona uništila, objavljeno je na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Mi smo apsolutno zainteresirani za normalizaciju tih odnosa, ali nismo ih mi uništili. I sada je potrebno to što će Amerikanci vjerojatno nazvati 'resetiranjem' odnosa, terminom izmišljenim za vrijeme adminstracije Baracka Obame...", rekao je Lavrov u intervjuu za ruske televizijske postaje objavljenom u nedjelju.

Lavrov je kazao da postoje kontakti i da se vodi dijalog između dviju zemalja te da on redovno razgovara s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem "ali mi ne možemo prisiliti Amerikance da nam budu prijatelji ili da nas barem slušaju".

Govoreći o situaciji u Ukrajini, on je rekao da se zahvaljujući "inicijativama ruskog predsjednika" popravlja stanje na terenu gdje je primirje već nekoliko tjedana na snazi.

Po njegovim riječima unatoč tome što joj je Zapad nametnuo sankcije zbog Ukrajine, Rusija se ne osjeća izolirano. Moskva je odgovorila na sankcije zabranom uvoza većine prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja.

"Ne osjećamo izolaciju. Međutim, želim posebice naglasiti da ne želimo ići u krajnost i napustiti europske i američke vektore u našoj vanjskoj trgovini i u cijeloj međunarodnoj suradnji", kazao je, dodajući kako je uvjeren da je ovakva situacija trenutačna.

Lavrov je također rekao da je došlo vrijeme da njegova zemlja modernizira svoj nuklearni i konvencionalni arsenal.

"Ne mislim da smo na rubu nove utrke u naoružanju. Barem Rusija neće biti dio toga. U našem slučaju, samo je došlo vrijeme da moderniziramo nuklearni i konvencionalni arsenal", dodao je Lavrov.

Pročitajte više