Mračna strana proračuna: Svima se reže, samo će Crkva dobiti više milijuna

VLADA Zorana Milanovića najavljuje otkaze, gašenje tvrtki, tisuće ljudi na Zavodima za zapošljavanje kao i oštru reviziju i smanjenje troškovima svima koji se nalaze na državnim jaslama. Gotovo svima.

Pogađate, Crkva u Hrvata i dalje je izuzeta iz bilo koje hrvatske i svjetske financijske realnosti s obzirom da će iz proračuna dobiti i veću količinu novca nego što su imali prije izbijanja financijske i ekonomske krize.

Dobit će i više

Ne samo to, za ovu godinu Crkva će temeljem Međunarodnog sporazuma sa Svetom Stolicom dobiti iz državne blagajne 245 milijuna kuna koliko je dobila i prošle godine. U 2013. godini, prema Vladinom dokumentu, dobit će još i više, s obzirom da je predviđeno da će im se uplatiti 250 milijuna kuna.

No, to nije sve. Crkvi se povećava i iznos naknade za oduzetu mirovinu. U 2011. godini Crkvi je isplaćeno 5,5 milijuna kuna, ove godine predviđa se iznos od 7,7 milijuna kuna. U 2013. godini Crkva će dobivati 7,3 milijuna kuna.

I dalje ne moraju objašnjavati kuda im idu milijuni


Naravno, Vlada nastavlja s dosadašnjim trendom davanja "sitnih" donacija od nekoliko stotina tisuća kuna. Tako se za crkvenu imovinu na kojoj je sagrađena škola izravno iz proračuna za 2012 godinu plaća gotovo 300 tisuća kuna. U 2011. godini po istoj stavci isplaćeno im je 350 tisuća proračunskih kuna.

Naravno ne treba zaboraviti i donacije po pojedinim ministarstvima. Osim gotovo 350 milijuna kuna izravno iz proračuna, Crkva tijekom godine dobije i donacije raznih ministarstava. U posljednjoj godini vladavine HDZ-a u 2011. godini iz proračuna je na račun Kaptola otišlo gotovo milijardu kuna, a prednjačilo je ministarstvo regionalnog razvitka s izravnim donacijama pojedinih župa i crkvi diljem Hrvatske.

Valja naglasiti kako se na Crkvu i dalje ne odnose najave ministra financija Slavka Linića o novim porezima, žešćem i jačem oporezivanju imovine te uvođenje nužne kontrole u financije. Ona i dalje ne samo da ne mora plaćati poreze nego, suprotno zakonima Republike Hrvatske, ni jednom državnom tijelu ne mora objašnjavati kuda su otišli milijuni iz državnog proračuna.

Knjigovodstveni problem, pa ne moraju plaćati poreze i objašnjavati

Katolička Crkva nije dužna poštivati zakone Republike Hrvatske o financijskom poslovanju unatoč mišljenju nalaza Državne revizije prema kojem se moraju srediti financije Kaptola. Revizija i državna inspekcija otkrile su da pravne osobe Katoličke crkve ne dostavljaju financijske izvještaje nadležnim institucijama odnosno Fini, Ministarstvu financija i Državnom uredu za reviziju, a koji su propisani odredbama Uredbe o računovodstvu neprofitnih organizacija. Kako nema računa, tako se ne zna ni kako se i gdje troši crkveni novac, a naposljetku ostaje i pitanje poreza. 
 
Kao nepremostiva zapreka pokazao se - vjerovali ili ne - "knjigovodstveni problem". Ministarstvo financija, naime, nije u stanju dokazati da Crkva ima imovinu vredniju od 100 tisuća kuna. Tako Crkva godinama posluje izvan zakona.

Pročitajte više