Mrak Taritaš bez komentara o Šegonu, Zlatar Violić svoju kaznu otplaćuje

Foto: Hina

NAKON što je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučilo da je pomoćnik Slavka Linića, Branko Šegon bio u sukobu interesa zbog kredita koji je njegova tvrtka dobila od HBOR-a, za komentar je upitana ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš.

"Povjerenstvo je donijelo odluku, Povjerenstvo je radilo ono što je trebalo raditi, gospodin Šegon je bio pomoćnik ministra Linića i sve odluke su već donesene i nema potrebe da ih sada naknadno komentiramo", rekla je Mrak Taritaš. Šegon je, podsjetimo, kažnjen s 40 tisuća kuna. Svojedobno, kaznu je dobila i HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, no nije ju još platila. "Kazna se cijepa od plaće redovitim putem, to je u procesu jer je žiro-račun samoga ureda otvoren relativno kasno. U tri dijela, dakle mislim da je to praksa svih, po pet tisuća kuna mjesečno", rekla je Zlatar Violić.

Zlatar Violić: Ja svoju kaznu otplaćujem

Povjerenstvo je uz Zlatar Violić i Šegona dosad u ovoj Vladi kaznila nekoliko ljudi. Znači li to da se ponašaju trivijalno prema odredbama o sukobu interesa? "Osobno ću reći za sebe, u mom rješenju je pisalo da je to pravni prekršaj, ali da to nije bila nikakva osobna korist niti da sam time ikome naštetila. I to je doista osobni propust što nismo točno pročitali što se treba napraviti. Ja sam odstupila s mjesta direktora, ali nisam tih 1200 kuna dionica prepisala na nekog drugoga jer je u tom trenutku ta druga osoba bila u ostavinskoj raspravi. To se dogodilo i ja sam svoju cijenu pravno platila, mislim da je to u redu".

Smatra da su svi članovi Vlade na početku trebali biti jasno upozoreni ili se sami konzultirati s odvjetnicima o tome što ih čeka. Narušavaju li slučajevi poput Šegonova ugled Vlade, s obzirom na to da u nadzornom odboru HBOR-a sjedi šest ministara?

"Doista ne znam proceduru za izbor u HBOR, ali mislim da povišenje ovoga praga, jer je prvi put da se radi o ovako ozbiljnom Povjerenstvu koje raspravlja o sukobima interesu, a netko mora biti prvi koji kroz to prolazi. Jednom će se to računati kao plus, a ne kao minus", rekla je Zlatar Violić.

Pročitajte više