Mrak Taritaš predstavlja nova zakonska rješenja za prostorno uređenje i gradnju

Foto: Hina

MINISTRICA graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš predstavit će nova zakonska rješenja kojima će se urediti poslovi i djelatnosti prostornog uređenja i gradnje. Pomoćnica ministrice Borka Bobovec održat će javno izlaganje materijala vezano za izradu nacrta Zakona.

Ministarstvo graditeljstva ističe kako je svima cilj da zakonsko rješenje na kvalitetan način riješi pitanja koja utječu na uspješno poslovanje velikog broja fizičkih i pravnih osoba koje se bave poslovima prostornog uređenja i gradnje.

Zbog recesijskih promjena na tržištu, izmjena dijela pravne stečevine Europske unije koja uređuje pitanje priznavanja stručnih kvalifikacija, kao i same činjenice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, sadašnja rješenja sadržana u Zakonu o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji nisu odgovarajuća za sve osobe i gospodarske subjekte koji obavljaju poslove i djelatnosti u prostornom uređenju i gradnji, ističe Ministarstvo.

Novim će se Zakonom između ostaloga riješiti pitanje izdavanja potvrda hrvatskim osobama koje žele pružati usluge u drugim državama članicama Europskog gospodarskog prostora, kojeg čine zemlje članice Europske unije, Island, Lihtenštajn i Norveška.

Novim Zakonom uvest će se rješenja koja će utjecati na poslovanje pojedinaca i gospodarskih subjekata u graditeljstvu, usklađivanje s propisima kojima se uređuje hrvatski kvalifikacijski okvir, ubrzanje postupaka priznavanja stručnih kvalifikacija, a ujedno će doprinijeti sigurnosti građevina, uređivanju područja prethodnih ispitivanja i kontrolnih postupaka na građevinama, te daljnjem razvoju stručnih poslova pojedinaca u prostornom uređenju i gradnji, dodaje se u priopćenju Ministarstva graditeljstva.

Pročitajte više