Mrsić: Radnici moraju dobiti svoju zarađenu plaću

Foto: Hina

U HRVATSKOJ treba ojačati dijalog vladajućih, poslodavaca i sindikata. Jasno je to trima stranama pa će im u tome pomoći norveška Vlada i financijski sa svojim iskustvima. A tamo je dijalog, i to uspješan, na snazi 80 godina. Ministar Mrsić ovom prigodom je potvrdio da su nužna poboljšanja u rješenju i dalje prisutnog problema - neisplate plaća radnicima.

Ovo je simboličan početak nastavka tripartitnog dijaloga, ocijenio je ministar rada Mirando Mrsić koji napominje kako Gospodarsko socijalno vijeće nije funkcioniralo, ali će opet krenuti s radom u idućih tjedan,dva.

"Tako da ćemo iskustva koja budemo dobili i u Norveškoj i dolaskom norveških kolega u Hrvatskoj, poslužit će nam da bude na većoj razini i da tripartitni dijalog bude onakav kakav bi trebao biti. To je jedan od načina kako se najefikasnije i najjednostavnije boriti. Tripartitni dijalog je bitan kada se trebaju donositi ključni reformski potezi..."

U socijalnom dijalogu od 1996., kada je donesen ZOR, idemo dva koraka naprijed, jedan nazad, a posljednjih godina i dva, kazao je čelnik SSSH Mladen Novosel naznačivši krajnji cilj - bolje društvo.

"Da je socijalni dijalog nešto dobro, da socijalni dijalog može pridonijeti razvitku Hrvatske, da može pridonijeti izlasku Hrvatske iz krize, nego da to dostojno prihvate sve razine našeg društva, i tada sigurno možemo očekivati da u budućnosti ćemo biti sretnije i bolje društvo."

Zajednički cilj

Na nedostatak dijaloga u našoj zemlji u svim segmentima, osvrnuo se HUP-ov Davor Majetić.


"Da krenemo u stvaranje jedne zajedničke vizije Republike Hrvatske, s koje ćemo onda kasnije moći proizvoditi sve ove strateške planove koji idu iz jedne zajedničke vizije kakvu Hrvatsku želimo i da se oko toga dogovore Vlada, sindikati i poslodavci i da na tom dijelu onda možemo kvalitetno raditi, razgovarati i sugerirati, pomagati, kritizirati sve one čimbenike, tu mislim i na poslodavce i sindikate i na Vladu, koji bi trebali ići tom jednom zajedničkom cilju."

A jedan od trenutnih ciljeva Vlade je ne dozvoliti poslodavcima da ne isplaćuju plaće. Aktualna zakonska rješenja koja brane takve radnje, pokazala su se manjkavima.

"Radnici moraju dobiti svoju zarađenu plaću. Očito da ovo što smo sada postavili nije dovoljno učinkovito i da je potrebno napraviti određene iskorake", kaže Mrsić.

A kako se provodi novi Zakon o radu? Novosel kaže - mnogi ga nisu poštovali ni u ranijem obliku. Ipak, ne gubi nadu:

"Vjerujem kroz ovaj instrument praćenja koji ćemo dogovoriti i uspostaviti sada, da će se daleko više resursa trošiti upravo na implementaciju i primjenu postojećih zakona u životu svakodnevnom i praksi, i onda će sigurno biti manje potrebe za promjenom zakona."

Pročitajte više