Od danas na snazi novi Zakon o radu: Više ćete raditi i lakše dobiti otkaz!

Foto: Hina

DANAS počinje primjena novog Zakona o radu koji je donesen unatoč protivljenju oporbe, sindikata i poslodavaca. Njegovo donošenje u Hrvatskom saboru aktivistice Ženske fronte simbolično su popratile pjevanjem "Internacionale" sa saborske govornice.

Novi ZOR omogućio je da se radni tjedan, uz preraspodjelu radnog vremena, produlji na 50, odnosno 60 sati, ako je tako utvrđeno kolektivnim ugovorom. Vlada je svojim amandmanom naknadno predložila da se ta ograničenja ne primjenjuju u slučajevima kada se nejednaki raspored radnog vremena kolektivnim ugovorom ugovara kao ukupan fond sati, odnosno "banka sati".

Radnike koji rade kod poslodavca s više poduzeća poslodavac će moći seliti iz jedne u drugu svoju tvrtku i to na rok do najdulje šest mjeseci.

Iako je bilo prijedloga da se vrijeme u kojem agencijski radnik može biti ustupljen istom korisniku ograniči na godinu dana u novom je ZOR-u ipak ostalo da agencijski radnik može biti ustupljen do tri godine, a u tvrtci u kojoj radi imat će jednaka prava kao i drugi zaposlenici, osim prava na božićnicu i regres.

Agencije će svojim radnicima zaposlenima na određeno za vrijeme u kojem nisu iznajmljeni morati plaćati doprinose na minimalnu plaću, ali ne i isplaćivati plaću.

Prosječnu tromjesečnu plaću neangažiranom radniku agencija će morati isplaćivati samo ako je zaposlen na neodređeno vrijeme.

Ugovori na određeno bez ograničenja na ponovno sklapanje


Prijedlozi da se ograniči sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme nisu prihvaćeni pa će se tako prvi sklopljeni na određeno vrijeme istekom tri godine moći ponovo sklopiti kao ugovor na određeno.

Mijenja se i dosadašnje rješenje koje nije dopuštalo otkaz trudnici u slučaju da tvrtka odlazi u likvidaciju.

Redoviti će otkaz moći biti uručen i radniku koji ne zadovoljava na probnom roku.

Otkazni rok teče i tijekom godišnjeg odmora ili bolovanja ako nije drugačije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom ili ugovorom o radu.

Po novom ZOR-u, radnici više neće morati čekati mjesec dana da bi pokrenuli sindikalne akcije zbog neisplate plaće.

HDZ: Vlada je bezglavo donijela novi ZOR, ni sami ne znaju što su htjeli postići

Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst prozvao je danas Vladu da je bezglavo donijela novi Zakon o radu (ZOR) kojim vladajući, rekao je, ni sami ne znaju što su htjeli postići i kojim se, suprotno njihovu stavu, neće potaknuti gospodarstvo niti smanjiti nezaposlenost.

"Vlada i vladajući su bezglavo donijeli ZOR i ni sami ne znaju što su time željeli postići, a sva javnost i socijalni partneri su protiv tog Zakona", izjavio je Kunst u novinarima u Središnjici HDZ-a, povodom današnjeg početka primjene zakona.

Napomenuo je kako je HDZ bio protiv zakona kod njegova izglasavanja u Saboru, a protiv su bili i Vladini socijalni partneri - poslodavci koji, kako je rekao, zakonskim promjenama ništa ne dobivaju te sindikati i radnici koji drastično gube. "Poslodavci ništa ne dobivaju što se tiče poboljšanja poslovanja, a radnici drastično gube na svojim pravima", rekao je Kunst.

Odbacio je stav vladajućih da će se promjenama ZOR-a brže rješavati nezaposlenost i potaknuti gospodarstvo, ustvrdivši kako se gospodarstvo može potaknuti jedino gospodarskim mjerama, a ne smanjenjem radničkih prava. Nelogičnim smatra i da se u zemlji s velikom nezaposlenošću, koja na jesen može doseći brojku od 400.000 ljudi, radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati.

"Ne bi li bilo logično, ako stvarno dođe do potrebe povećanog posla kod poslodavca, da poslodavac uzme ljude sa Zavoda za zapošljavanje", kazao je Kunst, koji smatra da bi se Hrvatska trebala ugledati na prosjek radnog vremena u EU od 37 sati tjedno.

Upozorio je i na mogućnost manipulacije seljenjem radnika u povezana društva, a što, smatra, nije dobro riješeno novim ZOR-om. "Ako poslodavac ima povezano društvo izvan Hrvatske on može radnika preseliti i time ga na neki način kazniti. Također, može radnike preseliti u jedno povezano društvo, a imovinu u drugo", kazao je.

Protivnu Ustavu drži odredbu da u otkazni rok ulaze bolovanja, a neprihvatljivom smatra i diskriminaciju sindikata tako što nereprezentativni sindikati nemaju pravo na štrajk. "Ustav kaže da sindikalno organizirani radnici imaju pravo na štrajk", istaknuo je Kunst te upozorio i na diskriminaciju radnika zaposlenih u Agenciji za privremeno zapošljavanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara