Mrsić na Soundsetu: Sanaderovo obraćanje bit će gledanije od sapunica

MINISTAR rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić komentirao je u Intervjuu tjedna na Soundset Plavom najavu gostovanja bivšeg premijera Sanadera u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

"Sanaderovo obraćanje bit će gledanije od sapunica, ali to i je neka vrsta sapunice", rekao je Mrsić.

U radnu knjižicu upisivat će se i neformalno obrazovanje

Progovorio je i o važnim pitanjima iz svog resora. Radne knjižice odlaze u povijest, a od Nove godine uvode se elektronske knjižice. "U nju će se upisivati formalna, ali i neformalna obrazovanja. Dakle i školovanje u tvrtki ili školovanje uz rad", pojasnio je Mrsić.

Ministar je najavio i skoru promjenu kolektivnog ugovora u javnom sektoru. Ono što je bivša Vlada obećala sindikatima nerealno je i ova Vlada to ne može ispuniti, poručuje Mrsić.

"Prijašnja Vlada je potpisala dodatak sporazuma o plaćama bez obzira na to pada li BDP ili raste. Mi bi 1. siječnja 2012. trebali uskladiti plaće u javnom sektoru s plaćama koje su bile u gospodarstvu 2008. Izgleda zgodno, ali to je milijardu i 600 milijuna kuna dodatno iz proračuna. Nemamo novca za to. Sutra će u Narodnim novinama biti objavljen poziv na formiranje novog pregovaračkog odbora", izjavio je Mrsić koji se nada novom kolektivnom ugovoru do 17. prosinca.

Mrsić grupi Mladi: Napustimo Hrvatsku: Ni vani ne cvjetaju ruže!

Projekt zapošljavanja mladih za naknadu od 1600 kuna napreduje punom parom, kaže Mrsić i "nema obitelji u kojoj se o tome nije pričalo". A uskoro neće biti ni dobne granice za pronalazak ovakvih poslova preko Zavoda. Svatko tko nema iskustva u struci moći će se prijaviti, bez obzira na godine.

"Preko 6500 mladih je po ovoj mjeri u Hrvatskoj pronašlo posao. Što se tiče Facebook grupe Mladi: Napustimo Hrvatsku, vani možda ima većih mogućnosti zaposlenja, ali ni vani ne cvjetaju ruže", zaključio je Mrsić.

Pročitajte više