Mrtva tijela civila svuda po ulicama: Reporter zaplakao tijekom javljanja uživo iz Gaze

Screenshot: YouTube

REPORTER Al Jazeere Wael Dahdouh nije mogao suspregnuti suze u javljanju uživo tijekom izvještavanja o strahotama koje proživljavaju stanovnici Pojasa Gaze.

U jednom trenutku više nije mogao govoriti pa je izašao iz kadra. Dahdouh je posjetio predgrađe Shijaiyah gdje je samo jučer poginulo više od 60 Palestinaca.

Reporter je svjedočio zastrašujućim stradanjima mještana. Shijaiyah, istočno predgrađe Gaze, izraelska vojska je najžešće bombardirala od početka sukoba i ubila najmanje 72 Palestinca. Više od 250 ljudi ranjeno je u Shijaiyahu u nedjelju i 450 diljem Pojasa Gaze.

Članice Vijeća sigurnosti UN na izvanrednoj sjednici u nedjelju izrazile su ozbiljnu zabrinutost zbog porasta broja žrtava u sukobu u Gazi te pozvale na trenutačni prekid neprijateljstava. Sjednicu je zatražio Jordan nakon što je više od 60 Palestinaca i 13 izraelskih vojnika poginulo u izraelskom granatiranju predgrađa Gaze Shijaiyah, u najkrvavijem danu tijekom 13-dnevne ofenzive.


I u ponedjeljak ujutro najmanje devet Palestinaca, od kojih sedmero djece, ubijeno je u izraelskom zračnom napadu na Rafah na jugu Pojasa Gaze gdje sukobi ne prestaju unatoč pozivu Vijeća sigurnosti UN-a na prekid neprijateljstva na izvanrednoj sjednici u nedjelju koja je bila najkrvaviji dan sukoba započetog 8. srpnja s više od 500 palestinskih žrtava.

U Ministarstvu zdravstva u Gazi rekli su za Al Jazeeru da se Izrael u napadima služi bijelim fosforom.

Bijeli fosfor je jak otrov koji se zbog svoje samozapaljivosti upotrebljava u vojne svrhe za punjenje granata. Pri eksploziji granata ili bomba komadići fosfora padaju na razne objekte, zapale ih i izazivaju požar. Postaje lako zapaljiv na temperaturi zraka od oko 30 stupnjeva, a vatru koju stvara je teško gasiti.

Reporter Wael Dahdouh prije javljanja uživio snimio je uznemirujuću reportažu iz granatiranog predgrađa na kojoj se vide razmjeri izraelskog razaranja.

Pročitajte više