NSA smije prisluškivati Josipovića i Milanovića?

Foto: Hina

WASHINGTON POST objavio je jučer tajni dokument iz 2010. godine prema kojem je američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) dobila pravo na prisluškivanje privatnih razgovora članova vlade i visokih državnih dužnosnika u čak 193 države svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Na popisu koji je objavio Washington Post nalaze se sve države svijeta osim Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Ovlasti za prisluškivanje svih visokih dužnosnika, u slučaju potrebe, NSA je dobila od Suda za nadzor stranih obavještajnih agencija, a dokument pokazuje da, osim čelnika zemalja diljem svijeta, NSA ima pravo prisluškivati i institucije poput Svjetske banke, MMF-a, Europske unije i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, piše Washington Post.

Iako NSA vrlo vjerojatno ne prisluškuje dužnosnike iz svih zemalja na popisu, već samo one koji bi mogli biti važni na interese SAD-a, dokument pokazuje da je NSA dobila dopuštenje za prisluškivanje u slučaju potrebe.

Budući da se radi o dokumentu iz 2010. godine, nije poznato koliko se država nalazi na popisu za 2014. godinu. Naime, radi se o dokumentu koji se mijenja svake godine i mora ga potvrditi Sud za nadzor stranih obavještajnih agencija.

Djelatnici NSA za Washington Post su kazali kako certifikat ne znači da Agencija nužno prisluškuje dužnosnike iz svih navedenih zemalja, ali da na to ima pravo. "To znači da je NSA dobila odobrenje za nadzor u slučaju potrebe. Ako se pojavi neka kriza koja bi mogla ozbiljno ugroziti građane SAD-a, NSA može djelovati i bez tog certifikata", kazao je jedan zaposleni u NSA.

Podsjetimo, nakon što je prošle godine Edward Snowden otkrio da NSA prisluškuje premijere mnogih europskih zemalja, stigle su brojne kritike na račun SAD-a i njegovih obavještajnih službi, a posebno je žestoko reagirala njemačka kancelarka Angela Merkel. Milanović tada nije bio zabrinut te je izjavio da se "odnosi Hrvatske i SAD-a baziraju na povjerenju.

Pročitajte više