Na Lovrincu pokopan alpinist Nenad Čulić: "Osvajao je stijene koje nitko prije njega nije mogao osvojiti"

Foto: Tino Jurić/Pixsell

NA SPLITSKOM groblju Lovrincu popodne je pokopan Nenad Čulić, alpinist koji je poginuo na Kavkazu prije 39 godina. Poginuli alpinist prevezen je nedavno u Hrvatsku pošto je krajem kolovoza pronađen na mjestu pogibije.


Na posljednjom ispraćaju Nenada Čulića, uz suprugu Ljiljanu i kćer Inge s obitelji, bili su prijatelji i poštovatelji, a lijes s njegovim posmrtnim ostatcima i portret s njegovim likom od kapelice do grobnice nosili su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Opraštajući se od pokojnika, njegov prijatelj iz HGSS-a Branko Bužančić rekao je kako je nastala praznina kad je nestao, a desetljeća, dok ga se se nije pronašlo, pretvarala su očaj u tugu.

Čulićev prijatelj Vinko Maroević rekao je kako će Nenad Čulić konačno biti "položen u rodnu hrvatsku grudu".

"Tvoj pokop donosi nama, tvojim prijateljima, te tvojoj supruzi Ljiljani i kćeri Inge mir", rekao je Maroević i istaknuo Čulićev doprinos splitskom ekpedicionizmu.

Na komemoraciji nakon pokopa u hotelu "Zagreb" pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao je kako Čuliću pripadaju velike zasluge za razvoj gorskog spašavanja u Hrvatskoj.

"Ostavio je dubok trag, imao je veliko znanje o alpinizmu te je osvajao stijene koje nitko prije njega nije mogao osvojiti", rekao je Prizmić i dodao da je Čulić bio pojam i personifikacija svega dobroga.

Nenad Čulić je, zajedno s još trojicom hrvatskih alpinista, stradao prije punih 39 godina u ledenoj lavini pod Križom Ušbe na Kavkazu. Dvojica alpinista, Ante Bedalov i Urso Vrdoljak, pronađeni su odmah, dok su Viktor Tabaković i Nenad Čulić ostali duboko pod ledenim nanosima. Sva četvorica bili su pripadnici HGSS-a i to je najveća tragedija hrvatskog alpinizma u povijesti.

Nenad Čulić bio je jedan od najiskusnijih hrvatskih alpinista i gorskih spašavatelja tog doba, uzor i učitelj koji je odgojio je mnoge gorske spašavatelje. Alpinizmom i spašavanjem se počeo baviti vrlo mlad, a u trenutku pogibije imao je samo 25 godina i zadivljujuću spasilačku karijeru. Bio je instruktor i pročelnik GSS-a, pročelnik alpinističkog odsjeka, predsjednik HPD Mosor, sudionik prvih hrvatskih alpinističkih ekspedicija i osvajač mnogih teških stijena i vrhova. Njegovi prijatelji, kolege i obitelj ni nakon gotovo 40 godina nisu prestali tragati za njim, posebno kada bi se pojavile indicije ili neki novi tragovi. 

Pročitajte više