Na burzi 324.125 osoba: Broj nezaposlenih u listopadu "skočio" za više od 13 tisuća u odnosu na rujan!

U HRVATSKOJ trenutno živi ukupno 324.125 nezaposlenih, što je čak 13.025 osoba više nego u što je evidentirano krajem rujna. Prema upravo objavljenim ažuriranim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj slobodnih radnih mjesta iznosi 4.235.

Broj nezaposlenih počeo je rasti već tijekom srpnja i kolovoza, a rujan i listopad donose nastavak negativnih kretanja. Priljev nezaposlenih sve je veći, osobito na godišnjoj razini. Iako se isprva činilo kako su takva nepovoljna kretanja rezultat povratka dijela zaposlenih na sezonskim poslovima na burzu rada, pokazalo se kako se trend i dalje nastavlja, a analitičari predviđaju još veći porast nezaposlenosti do kraja godine.

"Očekujemo da će stopa nezaposlenosti za rujan iznositi 18,2 posto. Nastavak negativnih trendova na tržištu rada očekujemo i u posljednjem tromjesečju ove godine. Oporavak na tržištu rada očekujemo tek nakon oporavka realnog sektora i posljedično intenzivnijega kreiranja novih radnih mjesta. Kako u sljedećoj godini očekujemo tek blagi rast gospodarstva, nezaposlenost će i dalje ostati razmjerno visoka", stoji u analizi posljednjih brojki o nezaposlenosti koju su proveli analitičari Raiffeisen banke.

Nova radna mjesta, odnosno smanjenje broja nezaposlenih, ne treba očekivati prije sredine iduće godine. Poručio je to Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. "Vlada je svjesna problema i spremni smo. U proračunu će biti osigurana veća sredstava za mjere aktivne politike zapošljavanja", rekao je Mrsić, te najavio da će novi način rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te veći broj javnih radova.

Pročitajte više