Na karlovačkom području na snazi redovite mjere obrane od poplave

Ilustracija: Robert Fajt/Cropix

PROLJETNE temperature i topljenje snijega dovele su do porasta vodostaja rijeka Kupe i Save. Poplavljene su neke prometnice, a meteorolozi za danas najavljuju zahlađenje i novi snijeg.

Bez obzira na najavljene padaline, većih problema ne bi trebalo biti, rekao je za Media servis voditelj Centra za obranu od poplave Zoran Čavlović. "Nama je vodostaj od petka do nedjelje znao porasti, pa je malo stagnirao, pa je porastao. To je sve posljedica topljenja preko dana i onda se ta voda mora sliti negdje do nekakvog korita i onda je navečer bio porast vodostaja. Ali nije značajno. To su redovne mjere obrane od poplava zbog visokih vodostaja, ali daleko od onih vodostaja koje smo imali u siječnju i veljači ove godine", istaknuo je Čavlović.

Raste vodostaj na karlovačkom području, a u porastu su rijeke Kupa, Mrežnica i Dobra. "To je dovelo do proglašenja redovnih mjera obrane od poplava u Karlovcu tijekom vikenda i nakon toga nam je vodostaj malo pao. Nakon toga opet tijekom prošle noći porast vodostaja, to je sve posljedica dnevnog topljenja snijega", pojašnjava Čavlović.

Uzvodno od Karlovca, vodostaji su trenutno u laganom opadanju, dok su na nizvodnom dijelu prema Sisku u blagom porastu. "Što se tiče rijeke Save, ovdje nije bio zabilježen takav značajniji i nagli porast vodostaja, ali je došlo do uvođenja pripremnih stanja na ovom potezu od Zagreba do Jesenica. To je ulazni profil rijeke Save u Hrvatsku, a taj vodostaj je isto u laganom opadanju", kaže Čavlović.

Porast vodostaja na karlovačkom području ne prijeti kućama i ljudima, ali su poplavljene neke prometnice od Karlovca prema Sisku, među kojima su najviše pogođeni Letovanić i Stari brod na Kupi.

Pročitajte više