Na pad cijena goriva Vlada će odgovoriti - povećanjem trošarina?!

CIJENE nafte na londonskom tržištu danas su dosegle najnižu razinu u zadnjih 18 mjeseci. Tako je cijena barela na londonskom tržištu pala za 1,69 dolara na svega 91 dolar za barel. Na američkom je tržištu barel bio jeftiniji za dolar i njime se trgovalo po 80,45 dolara.

Trend pada cijena nafte na svjetskom tržištu treba bi ponovno pratiti i trend pojeftinjenja naftnih derivata u Hrvatskoj. Tako bi se cijene goriva ponovno trebale vratiti u vremena kada su bile ispod 10 kuna po litri.

Trend pada cijena goriva se nastavlja

Već sljedećeg utorka cijene goriva bi trebale pasti za oko 20-30 lipa po litri. Time bi se cijena Eurosupera 95 sa 10,32 smanjila na 10,03 kuna po litri, dok bi Eurodizel s 9,61 trebao pasti na 9,41 kuna po litri. To ide u prilog Vladi, jer će, kako je ministar financija Slavko Linić rekao u razgovoru za Novu TV, "pad cijena energenata imati pozitivan utjecaj na rast inflacije te bi se predviđene stope od oko 2,5 posto mogle i ostvariti".

Linić je mišljenja kako bi pad cijena goriva bio i veći da nije bilo jačanja dolara, ali je, kao i većina analitičara, mišljenja da će se trend daljnjeg pada cijena derivata nastaviti. A Vlada će najvjerojatnije tu činjenicu iskoristiti za povećanje trošarina na goriva. Time bi se, kako je sugerirao Linić, u principu anulirala odluka bivše HDZ-ove Vlade koja je te trošarine bila smanjila za 15 lipa.

Vlada poništava HDZ-ovo smanjenje trošarina


To ujedno znači da su trošarine na pogonska goriva u Hrvatskoj među najmanjima u Europi. "Sigurno je da s padom cijena derivata i nadalje taj pad će biti možda umanjen za tih 15 lipa ili manje", kazao je Linić u Dnevniku Nove TV.

Građani, smatra Vlada, taj povratak trošarina na staro ne bi trebali osjetiti, a to će ujedno biti i dodatna prilika za punjenje proračuna, jer se na gorivu uvijek više zarađuje u turističkoj sezoni. Linić je još poručio kako za takav potez nije potrebna nikakva posebna procedura, te je dokument za Vladu praktično već pripremljen. Jasno, do povećanja trošarina neće doći već ovog utorka, ali ako se trend pada cijena goriva nastavi, gotovo sigurno će rasti i trošarine.

Štern: "S pozicije državnog proračuna ovo je logičan i očekivan potez"


Je li ponovno povećanje trošarina bilo potrebno i očekivano pitali smo Davora Šterna. "Je, definitivno je to bilo logično za očekivati. Trošarine su objektivno bilo niske i s njima se prije izlazilo ususret potrošačima. S obzirom na trend pada cijena derivata takva potreba više ne postoji pa je ovakva odluka s pozicije državnog proračuna sasvim logična i opravdana. I država košta", kazao je za Index Davor Štern.

Za kraj je kazao kako se s eventualnim daljnjim padom cijena derivata ne trebaju nužno očekivati i nova povećanja trošarina, iako to ovisi o velikom broju faktora. "Mislim da se neće ići na tu varijantu. Tih 15 lipa je dovoljno, mislim da će se trošarine samo vratiti na staro", zaključio je Štern.

Pročitajte više