Na pomolu trgovinski rat između SAD-a, Kanade i Meksika

Ilustracija: Shutterstock

KANADA i Meksiko pripremaju trgovinske sankcije protiv Sjedinjenih Država nakon što su u ponedjeljak dobile spor oko označavanja mesnih proizvoda, javlja Reuters.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) podržala je pritužbu Kanade i Meksika zbog američkog zakona koji traži da trgovci označe porijeklo mesnih proizvoda, uključujući podatke gdje su životinje rođene, uzgojene i zaklane, uz ocjenu da on diskriminira.

Republikanci, koji imaju većinu u Kongresu, signaliziraju da bi zakon mogli ukinuti već ovog tjedna, dok velik broj demokrata upozorava da je riječ o temeljnim pravima i informacijama za potrošače.

Proizvođači govedine i svinjetine u Kanadi tvrde da zakon povećava troškove proizvodnje i da zbog njega godišnje gube više od milijarde dolara.

"Naše će vlade zatražiti autorizaciju WTO-a za poduzimanje odgovarajućih mjera protiv izvoznika iz SAD-a," piše u zajedničkom priopćenju ministara za trgovinu Kanade i Meksika.

Kanada je već objavila listu američkih proizvoda kojima namjerava otežati put do svog tržišta, a ona uključuje vino, čokoladu, kečap i žitarice.

Republikanski predsjednik Kongresnog vijeća za poljoprivredu, Michael Conaway, poziva na hitnu akciju.

"Sad je važnije nego ikad da brzo djelujemo i izbjegnemo produženi trgovinski rat s dvoje naših najvećih trgovinskih partnera", rekao je. 

Posljedice sporazuma o slobodnoj trgovini

Demokratski član Vijeća Collin Peterson odbacuje njegov poziv i kaže da neće podržati nastojanja da se odbaci zakon i da prije takve odluke postoji niz koraka koji se mogu poduzeti unutar WTO-a.

Predstavnici američke mesne industrije tvrde da će "uvođenje pristojbi na desetke proizvoda biti smrtna kazna za radna mjesta i izvoznike." 

S druge strane, snažan lobi uzgajivača stoke iz Kalifornije od Kongresa traži da čvrsto stane u obranu "američkog suvereniteta".

Prema ispitivanju javnog mišljenja iz 2014. godine, devet od 10 Amerikanaca podržava pravila o označavanju porijekla proizvoda. 

"Današnja odluka WTO-a, efektivno naređuje vladi SAD-a da potrošačima prestane davati temeljne informacije o porijeklu hrane," piše u reakciji organizacije Public Citizen's Global Trade Watch, uz napomenu da aktualni sudski spor ukazuje na "opasnosti sporazuma o slobodnoj trgovini" koji potkopavaju zaštitu potrošača.

Spor je posljedica zakonskog akta iz 2009. godine koji od američkih trgovaca zahtjeva da koriste takve oznake kakva je "Rođen u Meksiku, uzgojen i zaklan u Sjedinjenim Državama," piše Reuters.

Pročitajte više