Na poplavljanim područjima prikupljeno 70 tisuća kubika otpada

Foto: Hina

MINISTAR zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović predstavio je rezultate sanacije otpada na poplavljenim područjima.

U 44 dana sanacije prikupljeno je gotovo 70 tisuća metara kubnih otpada. Sanacija se nastavlja do kraja srpnja, a Zmajlović procjenjuje kako će se stanje u normalu vratiti do rujna kad bi posao trebala ponovo preuzeti komunalna društva.

"To su ogromne količine otpada koji je prikupljen po mjestima. Možemo pretpostaviti da je to jedno nogometno igralište koje je ispunjeno u deset metara visine. Kuće su očišćene, glavnina otpada je očišćena i izvučena iz naselja, ostalo je tek desetak posto koje ćemo kroz smanjene aktivnosti do kraja mjeseca počistiti", rekao je ministar.

Varaždinci za Gunju skupili 400.000 kuna

Više od 400.000 kn skupili su Varaždinci kroz razne akcije za mještane općine Gunja i poplavljenih područja u Slavoniji. Ček na iznos od 100.000 kuna varaždinski je gradonačelnik Goran Habuš uručio načelniku Općine Gunja Hrvoju Luciću koji je u Varaždin stigao u pratnji najbližih suradnika iz općine. Gunjanci su iz Varaždina otišli i u novom kamionu za komunalne potrebe - poklonu varaždinskog Varkoma.


Brojne aktivnosti - koncerte, kazališne predstave, prodaje knjiga koordinirala je Zaklada solidarnosti Grada Varaždina na čelu s njenom upraviteljicom Darinkom Hajduk - Vučić.

Uz novac, put Gunje poslano je još mnogo donacija u različitim materijalnim sredstvima, čija se ukupna vrijednost, zajedno s ljudskim angažmanom, procjenjuje na više od 300.000 kn. Uz građane, angažirale su se brojne gradske tvrtke i ustanove.

Varaždin i Varaždinci pomažu i dalje: već danas su preko Crvenog križa i u organizaciji Udruge veterana 7. gardijske brigade PUMA put Gunje otišla dva kamiona prepuna namještaja, bijele tehnike i sitnih potrepština, a krajem kolovoza u višednevni posjet svojim vršnjacima dolaze mali Gunjanci u pratnji svojih mama.

Pročitajte više