Na suđenju za Fimi mediu uskoro Thompson, Mišo Kovač i Nina Badrić

Foto: Arhiva

NA SUĐENJU u slučaju Fimi media počelo je ispitivanje svjedoka obrane. Prvi su o okolnostima rada HDZ-a svjedočili bivši ministar zdravstva Darko Milinović i bivši predsjednik Sabora Luka Bebić. Ispričali su da Ivo Sanader nije samostalno odlučivao o stranačkim financijama, da nemaju saznanja o postojanju crnog fonda, a za Fimi mediju su, tvrde, saznali naknadno, iz medija...

Milinović, koji je do 2009. godine bio u predsjedništvu HDZ-a, vjeruje da su i drugi članovi tog tijela poput njega imali autonomiju pri odlučivanju. O poslovanju stranke su jednom godišnje dobivali informaciju, da je donesen završni račun, a nakon što je sve prethodno prošlo četiri razine kontrole.
 
Milinović: Nije bilo primjedbi
 
 "Da je to na neki način prošlo kontrolu šefice računovodstva, glavnog tajnika, a rezultati izvješća revizije pokazali su da revizija nije imala nikakvih primjedbi", posvjedočio je Milinović.
 
Tvrdi da Nevenku Jurak nikad nije vidio ni u HDZ-u, niti u Vladi, a nema saznanja ni da je Sanader nalagao isplate bivšoj stranačkoj blagajnici Branki Pavošević i rizničaru Mladenu Barišiću. Za trošenje novca mimo računa također nikad nije čuo, niti je na predsjedništvu, tvrdi, bilo riječi o Fimi mediji.
 
"Da je spominjano na predsjedništvu stranke onda ne bih točno i istinito konstatirao da sam prvi put za Fimi mediju čuo nakon izbijanja afere u novinama. Dakle, nikada na predsjedništvu stranke, onoliko koliko sam bio prisutan i koliko sam čuo od ostalih kolega, nije bilo spomena o Fimi mediji", rekao je Milinović.

O Fimi mediji čuli iz medija
 
Za financije je brinulo glavno tajništvo, kaže, a središnjica je plaćala pjevače za kampanje. Bivši šef Sabora Luka Bebić je također rekao da je za Jurakinu agenciju čuo iz medija. Zna tek da je kampanje 'pokrivala firma Massol i neke druge.'
 
"Crni fond kao crni fond do mojih ušiju nije dolazio. Znao sam da smo angažirali neke ljude koji su nam pjevali, a kako su se oni plaćali, ja to ne znam. On se 'pogodio' da pjeva za HDZ, za toliko i toliko novaca i da mu je stranka to isplatila na zakonit način", istaknuo je Bebić.
 
Do danas jedan od najbližih Sanaderovih prijatelja svjedočio je i o zajedničkim obilascima galerija, no nema saznanja da je Barišić za bivšeg premijera kupovao neke slike. Inače, na zajedničkim ljetovanjima barba Luka bi se pobrinuo da odabranom društvu ništa ne manjka.

Bebić: Feštali na brodu 
 
"Pa na brodu smo malo feštali. Donio sam vino, ulje, kvasinu, da vam ne nabrajam sad te pojedinosti. Donio sam svega što sam imao, a imao, sam, a hvala Bogu imam i danas", kazao je Bebić.
 
Među svjedocima koji će u nastavku suđenja biti ispitani na strani obrane naći će se i estradnjaci Mišo Kovač, Thompson i Nina Badrić.

Pročitajte više