Na tragu talibana: Afganistanci izbacili iz zemlje američkog novinara

Foto: FAH

NOVINAR New York Timesa u Afganistanu Matthew Rosenberg rekao je u četvrtak da napušta zemlju po nalogu vlasti koje mu zamjeraju zbog objavljivanja napisa o tajnom planu čelnika za preuzimanje vlasti.

U pratnji bio general i četiri policajca


U zračnoj luci, gdje je bio u četvrtak poslije podne, američki novinar je na Twitteru objavio da su ga "do carine prijateljski dopratili voditelj ureda državnog odvjetnika u Kabulu, jedan general policije i četvorica policajaca". State Department je u srijedu "osudio" izgon novinara, što smatra "velikim, pa i neviđenim ograničavanjem medijskih sloboda u Afganistanu".

Ta je zemlja politički paralizirana nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u travnju nakon kojega je u lipnju održan drugi krug koji nije donio čistu pobjedu nijednom kandidatu, ni Abdulahu Abdulahu, ni Ašrafu Ganiju. Abdulah i Gani su početkom kolovoza pod pokroviteljstvom američkog državnog tajnika Johna Kerryja potpisali ugovor o sastavljanju vlade nacionalnog jedinstva, bez obzira tko pobjedi na predsjedničkim izborima.

Dvojica kandidata su se obvezala da će prihvatiti rezultate izbora pošto se završi provjera 8,1 milijuna glasačkih listića. No ona napreduje puževim korakom a nema naznaka da će se njih dvojica uspjeti dogovoriti.

Moćnici u vladi

Rosenberg je, naime, napisao članak u kojemu tvrdi da "moćnici u vladi" povezani sa sigurnosnim aparatom "prijete" formiranjem "prijelazne vlade" ako Afganistan uskoro ne izađe iz političke krize.


Afganistanske vlasti su u nalogu za izgon novinara napisale kako "ovo nije prvi put da taj novinar objavljuje propagandne članke i čini se da je povezan s obavještajnom službom i sa špijunskim agencijama", zaključivši da "zbog svega navedenog ured državnog odvjetnika daje novinaru 24 sata da napusti zemlju".

U priopćenju objavljenom u četvrtak poslije podne, američki veleposlanik u Kabulu James Cunningham izrazio je žaljenje zbog Rosenbergova "neopravdana" izgona koji se bazira na "neutemeljenim optužbama".

Prvi izgon novinara

"Ovaj prvi izgon jednog novinara u Afganistanu nakon talibana je žaljenja vrijedan korak unatrag što se tiče slobode govora u toj zemlji", napisao je veleposlanik koji je predsjednika Hamida Karzaja obavijestio o "snažnoj zabrinutosti" Washingtona zbog tog izgona.

Pročitajte više