Najbogatija žena svijeta Australcima poručila da se ugledaju na Afrikance koji rade za dva dolara dnevno

AUSTRALSKA multimilijarderka Gina Rinehart, nasljednica rudnika Hancock i najbogatija žena svijeta, nastavlja na sve moguće načine navući što više bijesa australske javnosti na svoja leđa.

Kako inače objasniti da je, nekoliko dana nakon što je australskim radnicima i svim svojim kritičarima poručila da manje piju i puše, a više rade. Onda, kaže Rinehart, neće biti potrebe za ljubomorom na nju jer će svojim radom i sami nešto stvoriti. Mnogi su s razlogom to shvatili kao uvredu na račun milijuna radnika koji mukotrpno rade kako bi prehranili svoje obitelji, a posebno kada takve izjave dolaze iz usta žene koja je naslijedila bogatstvo od 30,1 milijardi dolara.

Milijarderi su ti koji žele pomoći siromašnima i mladima

Pritom je australskoj javnosti pokušala objasniti da su "milijunaši i milijarderi koji su odlučili investirati u Australiju zapravo oni koji žele pomoći siromašnima i mladima". U istom ritmu Rinehart je nastavila i jučer, kada je izrazila zabrinutost činjenicom da se rudarskim kompanijama više ne isplati raditi u Australiji, jer su radnici u Africi spremni raditi za manje od dva dolara na dan.

"Afrikanci žele raditi i spremni su raditi za manje od dva dolara dnevno. Zbog te statistike me brine budućnost ove zemlje. Postajemo preskupa i preriskantna zemlja za investiranje", kazala je Rinehart u video poruci, implicirajući kako bi australski radnici morali biti spremni raditi za manje novca kako kompanije ne bi investirale na drugim kontinentima.


Ovdje u Australiji ne bacamo radnicima dva dolara i očekujemo da rade cijeli dan

Rinehart je odmah izazvala kritike javnosti, ali i premijerke Julie Gillard, koja je kazala kako rudarske kompanije u Australiji posluju sasvim dobro. "Nije australski način da ljudima bacimo dva dolara, da im ispustimo zlatni novčić i tražimo od njih da rade cijeli dan. Moramo podržati australske plaće i pristojne radne uvjete", ljutito je odgovorila premijerka Gini Rinehart.

Pročitajte više