Najezda azijskih bubamara: Smrde, izazivaju alergije i astmu - i posvuda su

Foto: Shutterstock

SVE VEĆI broj azijskih bubamara javlja se na ovim prostorima. Da ih se s hladnim zimskim danima mnogo uvlači u kuće i stanove zamijetili su mnogi stanovnici Hrvatske, a u susjednoj Srbiji, prema pisanju tamošnjih medija, vlada prava najezda. Ove bubamare, tvrde pojedini znanstvenici, uzrokuju alergije i astmu.

Azijske bubamare ubijaju domaće i šire se svijetom

Azijske bubamare u Srbiji su prvi put primijećene na Fruškoj gori 2008. godine, iako su u Europu uvezene dosta ranije, u borbi protiv biljnih uši.

"Od tada su se udomaćile, prilagodile i skoro potisnule domaće bubamare. One nisu štetne ni za ljude, ni za biljke, ali su se prenamnožile. Imamo manje biljnih uši, ali i manje domaćih bubamara", rekla je za Večernje novosti Milenka Perić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

U Srbiji postoji pravilnik kojim je strogo zabranjeno ubijanje bubamara. Globa za uništavanje ovih životinja iznosi 15.000 dinara ili oko 1.000 kuna. Je li itko ikad platio tu kaznu, nije poznato.

Stručnjaci još pokušavaju pronaći njihovog prirodnog neprijatelja, pa im tako smanjiti broj. Do tada, ako vam smetaju, najbolje je izbaciti ih nekako iz prostorije. Građanima se savjetuje da ih ne gnječe, jer ispuštaju smrdljivu žutu tekućinu.

Najezda azijskih bubamara svake je godine sve očitija diljem Europe, ali i Kanade te SAD-a.

Znate li razliku između azijske i "domaće" bubamare?


Azijske bubamare su u Europu iz Azije uvezene prije nekoliko desetljeća kako bi bile "prirodni pesticid" i uništavale biljne uši, budući da ih dnevno jedu na stotine. No, pokazale su se i kao uništavači autohtonih vrsta bubamara čije ličinke također jedu. S obzirom da su otpornije od "domaćih" bubamara te se brže razmnožavaju, autohtonim vrstama prijeti izumiranje.

U Hrvatskoj se "domaćom" vrstom smatraju crvene bubamare Coccinella septempunctata, koje na leđima nose sedam crnih točaka. Za razliku od njih, azijske bubamare (Harmonia axyridis) dolaze u više boja (žuta, narančasta, crvena, crna) te imaju različit broj točaka na leđima, čija boja također ovisi o boji njihovih krila.

Azijske bubamare = biološko oružje?

U svibnju prošle godine časopis Science objavio je kako su azijske bubamare nositelji biološkog oružja - njihove tjelesne tekućine sadrže parazite koji su otrovni za druge kukce. Istovremeno, njihov imunološki sustav je izrazito snažan jer u tjelesnim tekućinama sadrže i antimikrobne peptide i prirodni antibiotik harmonin.

Iako prema nekim vjerovanjima bubamare donose sreću, s tim se ne bi složio poznati američki alergolog Daniel More koji navodi kako su azijske bubamare, do čije je najezde došlo, uzročnici alergija i astme. Alergije koje izazivaju rezultat su izmeta i dijelova tijela koje ostavljaju za sobom. More navodi kako je više od 20 posto ljudi koji posjete alergologe pozitivno na testu alergije na azijske bubamare, što je stopa gotovo visoka kao i ona za alergiju na grinje i žohare.

Pročitajte više