Najgori u Europi: Samo tri posto zaposlenih u Hrvatskoj angažirano pristupa poslu

Foto: freeimages.com; Tablice: Gallup

HRVATSKA ima najmanje angažirane zaposlenike u Europi, pokazuje istraživanje Gallupa provedeno u 142 zemlje svijeta.

Pod angažmanom se podrazumijeva emotivni angažman i usmjerenost ka svakodnevnom stvaranju nove vrijednosti za svoju organizaciju.

Radnici su podijeljeni u tri kategorije: angažirani, neangažirani i aktivno neangažirani. Među zemljama srednje i istočne Europe, Hrvatska je posljednja sa samo 3% angažiranih radnika.

Najbolja je Poljska sa čak 17%, a iznad nas su, između ostalih i Crna Gora si Albanija sa 11%, te Bosna i Hercegovina sa 9% angažiranih radnika.

Postotak angažiranih, neangažiranih i aktivno neangažiranih radnika u regiji SIE



U zemljama srednje i istočne Europe nisko je povjerenje u tržište rada te je samo 24% radnika zadovoljno ponudom poslova.

To vodi do situacije da radnici ostaju na postojećem radnom mjestu iako njime nisu zadovoljni.
U prosjeku, na razini srednje i istočne Europe angažirano je 11% radnika, no primjetno je da su bolje obrazovani zaposlenici angažiraniji.

Kod zaposlenika sa diplomom angažiranost iznosi relativno visokih 17%.

Angažman radnika postaje sve važnije pitanje kako bi se podigla produktivnost u izmijenjenim okolnostima nakon globalne krize iz 2008. godine.

Stope nezaposlenosti u razvijenim zemljama i dalje su razmjerno visoke, dok istovremeno gospodarstva u razvoju, poput Kine -usporavaju.

Diljem svijeta demografski trendovi imaju snažan utjecaj na gospodarstvo. U južnoj Europi veliki problem predstavlja nezaposlenost mladih, dok sa druge strane Kina, Japan i SAD suočavaju se sa problemom nedostatka talenata.

Istraživanje pokazuje da u mnogim zemljama poslodavci trebaju efikasnije koristiti talente, vještine i energiju svojih zaposlenika te ih potaknuti na veći emocionalni angažman, jer je podizanje produktivnosti ključno za rast poslovanja kompanije i gospodarstva općenito.

Angažiranost radnika u svijetu



 

Pročitajte više