Najmanje osam ukrajinskih vojnika ubijeno u Donjeckoj regiji

Foto: FAH

NAJMANJE 8 ukrajinskih vojnika ubijeno je u napadu u istočnoj odmetnutoj regiji. Očekivano, verzije o napadu ukrajinske i proruske strane se razlikuju.

Ukrajinska vlada potvrdila je smrt nekolicine vojnika u napadu "terorista", kako nazivaju proruske pobunjenike, na kontrolnu točku na području Volnovakha, a tom prilikom dio vojnika je i ranjen. Proruski mediji javljaju kako su ukrajinske vojnike navodno napali krajnje desni radikali jer su odbili pucati na civile.

Najnoviji sukobi na istoku događaju se svega nekoliko dana prije ukrajinskih predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju.

NATO: Ruske snage se možda spremaju za povlačenje s ukrajinske granice

NATO je primijetio ograničene aktivnosti ruskih vojnika nedaleko od ukrajinske granice što bi moglo ukazivati na to da se ruske snage pripremaju za povlačenje, izjavio je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

To je prvi put tijekom ukrajinske krize da NATO nije osporio rusku izjavu o povlačenju vojnika s područja u blizini granice s Ukrajinom. Na tom području, kako navodi Savez, nalazi se 40.000 ruskih vojnika.

"Jučer kasno navečer vidjeli smo ograničene aktivnosti ruskih vojnika u blizini granice s Ukrajinom koje bi mogle ukazivati na to da se dio tih snaga sprema povući. Prerano je reći što to znači, ali se nadam da je to početak potpunog i stvarnog povlačenja", rekao je Rasmussen tijekom posjeta Crnoj Gori.


Međutim, kazao je da je trenutačno većina "ranije razmještenih" ruskih snaga ostala nedaleko od ukrajinske granice te da ruska vojska nastavlja provoditi vježbe na tom području.

"Ako primijetimo bilo kakvo značajno, sveobuhvatno... povlačenje, ja ću biti prvi koji će to pozdraviti. To bi bio prvi korak u pravom smjeru za Rusiju što se tiče poštivanja njezinih međunarodnih obveza, posebice dok se Ukrajina sprema održati važne predsjedničke izbore u nedjelju", rekao je Rasmussen.

Nove vlasti Luhanska traže od Kijeva prekid vojnih operacija ako žele pregovore

Vlada samoproglašene Narodne republike Luhansk spremna je sjesti za pregovarački stol s Kijevom ako ukrajinske vlasti prekinu vojnu operaciju na jugoistoku zemlje, izjavio je Valerij Bolotov, "narodni guverner" istočne regije Luhanska, javljaju u četvrtak ruski mediji.

"Mi tražimo da se sve vojne snage odmah povuku s teritorija Luhanska", rekao je Bolotov u srijedu. "Mi smo spremni za pregovore, ali tek nakon što Ukrajina zaustavi agresiju na našu državu."

On je nazvao vojnu operaciju na jugoistoku Ukrajine "okupacijom i terorom protiv lokalnog stanovništva".


Masovni prosvjedi protiv vlasti u Kijevu izbili su u rusofonim jugoistočnim regijama Ukrajine nakon odcjepljenja Krima, koji je proglasio neovisnost 11. ožujka i postao dijelom Rusije 18. ožujka nakon provedenog referenduma.

Ukrajinske regije Donjeck i Luhansk provele su referendume 11. svibnja na kojima je većina birača podržala neovisnost od Ukrajine. Vlasti u Kijevu i međunarodna zajednica na priznaju te referendume.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov izjavio je u srijedu da su vlasti u Kijevu spremne za završnu fazu specijalne operacije na istoku Ukrajine. Po njegovim riječima, oružane snage će provesti operaciju čišćenja u regijama Donjecka i Luhanska kako bi omogućili održavanje ukrajinskih predsjedničkih izbora u tim regijama 25. svibnja.

Samoproglašene vlasti Donjecka i Luhanska ranije su priopćile da se predsjednički izbori, previđeni za 25. svibnja, neće održati na njihovom teritoriju.

Ruska vojska povukla dio snaga s granice s Ukrajinom

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak da je prethodnog dana vratilo u garnizone četiri željeznička konvoja s oklopnim vozilima i naoružanjem te 15 zrakoplova s vojnicima u okviru povlačenja svojih snaga iz pogranične zone s Ukrajinom.


"Slanje vojne opreme i naoružanja vrši se željezničkim konvojima, a ljudstva transportnim avionima Il-76", priopćeno je iz ministarstva.

"21. svibnja natovareno je i poslano četiri željeznička konvoja i 15 aviona Il-76 iz područja Rostova, Belgoroda i Brianska" koji graniče s Ukrajinom, dodalo je ministarstvo.

Iljušin Il-76, glavni transportni avion ruske vojske, može prevesti do 140 osoba, po dostupnim izvorima, čime se brojka vojnika povučenih u srijedu penje na oko 2000.

Ruska televizija emitirala je snimke ukrcaja oklopnih vozila na željezničke platforme, no nije moguće provjeriti mjesto ni datum.

Zapad je prethodno procijenio da je Rusija mobilizirala do 40.000 vojnika blizu svoje granice s Ukrajinom.

Kremlj umanjuje važnost izostanka mnogih stranih tvrtki na forumu

Kriza u Ukrajini i preporuke vlada da ne dolaze mnoge su velike svjetske tvrtke nagnale da se ne pojave na najvećoj investicijskoj konferenciji u Rusiji, ali je Kremlj ruskim medijima preporučio da oko toga ne rade veliku strku, objavio je Reuters.

U povjerljivoj poruci elektroničke pošte koju je Reuters dobio na uvid, ruska vlada je lojalnim i državnim organizacijama uputila savjet da se umjesto toga usredotoče na povećanu nazočnost ulagača iz Azije i kvalitetu rasprava na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu.


Iako se ne može ne primijetiti izostanak velikih gospodarskih subjekata iz svijeta, koji su odustali od sudjelovanja nakon nametanja američkih i europskih sankcija Rusiji zbog događaja u Ukrajini, u poruci iz Kremlja se navodi kako se na forumu "nisu smanjili ni kvaliteta ni brojnost tvrtki koje sudjeluju".

"Kvaliteta ovogodišnjih rasprava bit će vjerojatno još i viša jer brojne tvrtke neće predstavljati samo njihovi predsjednici uprava, koji često imaju samo ceremonijalnu ulogu, nego i najviši dužnosnici, koji zapravo sve rade i donose stvarne odluke", stoji u poruci Kremlja medijima.

"Zahvalni smo američkoj vladi na aktivnoj promociji foruma. Oni ulagači koji su iz nekog razloga odlučili ne sudjelovati u njemu zapravo kažnjavaju sami sebe", ističe se u poruci iz Kremlja.

Među poznatim svjetskim gospodarskim divovima koji u Sankt Peterburg nisu poslali svoje najviše dužnosnike su Exxon Mobil, Citi, PepsiCo i Goldman Sachs, iako su i oni poslali visoke dužnosnike.

"Zapadni svijet više nije apsolutni vođa koji može svima odreživati pravila. Središte globalne gospodarske aktivnosti sve se brže premješta u azijsko-pacifičko područje", naglašava se u kremaljskoj poruci.

Prvog dana foruma u Sankt Peterburgu sudionicima se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je rekao kako želi poboljšati veze s drugim zemljama, ali i naglasio da Rusija mora imati jednaki tretman kao ostali i da se moraju poštivati njezini interesi.

"Rusija je spremna proširiti sveobuhvatne kontakte sa svim partnerima na temelju stvarne jednakosti i poštivanja uzajamnih interesa", stoji u poruci koju je Putin sudionicima foruma uputio brzojavom.

Pročitajte više