Najmnogoljudnija zemlja na svijetu sve podjeljenija: Preko 82 milijuna Kineza ispod praga siromaštva

Foto: FAH

VIŠE od 82 milijuna ljudi u Kini živi s manje od dolara na dan, rekao je u srijedu dužnosnik kineske vlade, usprkos desetljećima snažnog rasta zahvaljujući kojemu je ta zemlja postala drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Po definiciji kineske vlade, siromašni su svi koji zarađuju manje od 2300 juana (295 eura), što približno odgovara 1 dolaru na dan.

Koncem prošle godine više od 82 milijuna Kineza živjelo je ispod toga praga, rekao je u srijedu na tiskovnoj konferenciji visoki dužnosnik za razvoj Zheng Wenkai.

Svjetska banka: Dvjestotinjak milijuna Kineza siromašno

Svjetska banka je pak kao prag siromaštva uzela 1,25 dolara na dan, što znači da po "međunarodnim standardima" siromaštvo pogađa dvjestotinjak milijuna Kineza, komentirao je Zheng.

"Siromaštvo kojim su pogođeni stanovnici ne znači samo iznimno male prihode, nego i velike i brojne teškoće u pristupu pitkoj vodi, prometnicama, električnoj energiji, školovanju, medicinskim uslugama i bankovnim pozajmicama", dodao je Zheng Wenkai.

Većina siromašnih živi na trusnim područjima ili na područjima s lošom infrastrukturom, što "otežava napore da ih se izvuče iz siromaštva", dodao je taj dužnosnik, zamjenik direktora vladina povjerenstva za suzbijanje siromaštva.

Najmnogoljudnija zemlja na svijetu sve podjeljenija

U trideset godina otvorenosti svijetu i reforma radi liberalizacije gospodarstva, Kina je ostvarila neobično snažan rast koji joj je 2010. godine omogućio da izgura Japan s mjesta druge svjetske ekonomije.


No u zemlji s najvećim brojem stanovnika u svijetu (1,36 milijarda ljudi), BDP po stanovniku iznosio je lani tek 6767 dolara, što je jedva 13 posto američkog, piše službeni kineski list Global Times.

Jedan posto najbogatijih drži trećinu kineskoga bogatstva

Sve naglašenije produbljivanje razlika u zemlji zabrinjava stručnjake kao i čelnike komunističkog režima.

Po studiji sveučilišta u Pekingu objavljenoj ove godine, 1 posto najbogatijih obitelji u Kini kontrolira više od trećine bogatstava u zemlji. 25 posto najsiromašnijih posjeduje tek 1 posto kineskih bogatstava.

Pročitajte više