Najmoćniji lokalni šerif: Podržavaju ga i SDP i HDZ, ima 200 kaznenih prijava, ali općina mu posluje u plusu

Foto: Dino Stanin / Pixsell

"POPULARNO je sada opisivati nekoga kao lokalnog šerifa. Ako je lokalni šerif netko tko je općinski proračun digao s četiri na 70 milijuna kuna, to je oživio uništene komunalne firme u kojima radnici po devet mjeseci nisu dizali plaću, tko je stvorio sedam uspješnih trgovačkih društava i za stalno zaposlio više od 200 ljudi, ja s takvom kvalifikacijom nemam problema", kaže u razgovoru za Index Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir.

Kapović je po mnogočemu jedinstvena pojava u hrvatskoj politici: podržavaju ga i HDZ i SDP, zahvaljujući kojima već 11 godina opstaje na vlasti. Članovi njegove koalicije na Viru su i HSS i HSLS. I sam Kapović je bivši član SDP-a, kojeg je napustio zbog Milana Bandića. Zagrebačkog gradonačelnika više puta je u javnim istupima opisao kao prijatelja, te je otvoreno podržao njegove predsjedničke ambicije zbog kojih je Zoran Milanović izbacio Bandića iz SDP-a.

Osim političke dugovječnosti na lokalnoj razini i navodnog prijateljstva, Kapovića i Bandića veže i rekordni broj kaznenih prijava koje imaju na kontu: protiv načelnika Vira ih je, prema neslužbenim informacijama, do sada podignuto više od 200. No, baš kao ni Bandiću, nikakve mu malverzacije još nisu dokazali.

Bivši vijećnik optužuje: Kapović me je ucjenjivao

Jednu od tih prijava podigao je i Šime Buškulić, bivši općinski vijećnik na Viru i privatni poduzetnik. Buškulić tvrdi da od Općine Vir nikad nije naplatio posao postavljanja javne rasvjete zbog čega se od 2006. godine vodi sudski postupak. Štoviše, Kapovića optužuje da ga je ucjenjivao.

"Načelnik Kapović rekao mi je da će mi platiti dva milijuna kuna, ako iz firme izvučem milijun i vratim ga njemu. Istražnim organima predao sam i snimku na kojoj me načelnik ucjenjuje i govori mi da mi neće platiti ako mu ne vratim dio novca", kaže Buškulić za Index.

Štoviše, Buškulić tvrdi da je Kapoviću u više navrata morao davati novac kako bi dobio honorar za neke poslove koje je obavio za Općinu Vir. Kapoviću je, kako kaže, isplatio ukupno 360 tisuća kuna "provizije". Sve to ispričao je i Uskokovim istražiteljima.


Kapović ima drugačiju priču. Tvrdi da ga Buškulić proganja zato što je njemu i svim poduzetnicima sličnog profila uskratio pristup općinskim financijama.

"Istina je da je on tužio za nepostojeće javne radove koje nije izveo. Bilo je to još prije nego što sam ja bio načelnik, a tražio je da mu za taj navodni posao isplatim pet milijuna kuna. Tada je Buškulić bio i općinski vijećnik i primarni cilj u tom mandatu mi je bio da iskamči pet milijuna kuna od općine. Nažalost za njega, postoji prvostupanjska presuda u našu korist", priča Kapović.

"To su neke situacije koje se vuku još iz 90-ih. Možda je tada to tako funkcioniralo jer se država tek ustrojavala pa nije bila normalna. Uostalom, ima država i danas svoje anomalije, a kamoli onda. Buškulić je privatna osoba, profit mu je na prvom mjestu i naravno da je nezadovoljan. Bilo bi čudno da je zadovoljan. Svi njemu slični formirali su tu udrugu 'Vir bez podjela', izašli su na izbore i izgubili. Nema tu nemira, imate samo manjinu koja je glasna. A ta glasnoća je razumljiva: radi se o ljudima koji su kroz devedesete bili na vlasti i zarađivali velike novce, od općine su uzimali milijune. Ja sam im prekinuo linkove na općinsku sisu", kaže Kapović.

Koalicija HDZ-a i SDP-a

Udruga koju Kapović spominje okupljena je oko Marka Vučetića, zadarskog sveučilišnog profesora i glavnog Kapovićevog protukandidata za načelnika na izborima 2013. godine. Članovi ove udruge, u kojoj je Buškulić glavni tajnik, načelnika Vira optužuju za brojne malverzacije. Između ostalog, optužuju ga da je bez odgovarajućih dozvola izgradio cestu na pomorskom dobru, o čemu imaju rješenje Ministarstva graditeljstva, kao i da je odredba po kojoj je stanovnicima Vira naplaćivan odvoz otpada protuzakonit, zbog čega je Ministarstvo gospodarstva naložilo da se to promijeni.

Kapovića se također optužuje da je trgovao odgovornim pozicijama u općinskim firmama kako bi ostvario političku i osobnu korist. Jedan član lokalnog HDZ-a, koji je želio da ga u ovom tekstu ne imenujemo jer se u istrazi Uskoka pojavljuje kao svjedok protiv Kapovića, tvrdi da je formiranje većine u općinskom vijeću Vira nakon izbora 2013. bio klasičan slučaj političke trgovine.

"Kapović je uz podršku Božidara Kalmete kupio vlast na Viru. HDZ je na izborima dobio dva vijećnika, a lista SDP-a, HSS-a i HSLS-a koju je nosio Kapović dobila je šest vijećnika. Za većinu u vijeću potrebno je sedam ruku. Već je bila dogovorena koalicija zahvaljujući kojoj bi Kapović ostao bez većine u vijeću, kada je Kalmeta u Ninu kraj Zadra održao sastanak s načelnikom Kristijanom Kapovićem i virskim HDZ-ovcima Miroslavom Glavanom, Rajkom Radovićem i Igorom Kapovićem. Naredio im je da podrže Kapovića u općinskom vijeću i tako je nastala većina u kojoj koaliraju HDZ i SDP", tvrdi HDZ-ovac s kojim smo razgovarali.

Kalmeta je, tvrdi Indexov izvor iz HDZ-a, ranije najavljivao da će zbog loših rezultata na lokalnim izborima (najmanje glasova u Zadarskoj županiji HDZ je dobio upravo na Viru) raspustiti virski HDZ. U zadnji čas se međutim predomislio, te je postignut dogovor: HDZ-ovac Glavan postao je predsjednik vijeća, te su dvije HDZ-ove ruke otišle Kristijanu Kapoviću.

Zanimljiva je činjenica i da je Glavan u vijeće ušao umjesto Igora Kapovića, koji je svoj mandat stavio u mirovanje. Protivnici virskog načelnika i naš izvor iz HDZ-a tvrde da se Igor Kapović povukao nakon što je općina obilno donirala Lovačko društvo "Zec", kojem je Igor Kapović predsjednik. Od tog novca nesuđeni HDZ-ov vijećnik i šef Lovačkog društva "Zec" priuštio si je terenac vrijedan 375 tisuća kuna. Također, HDZ-ovci koji su podržali Kapovića dobili su i plaćene pozicije u nadzornim odborima općinskih firmi.

Općinske firme gubitaši, ali općina ima suficit

Lojalnost i glasove, tvrde protivnici virskog načelnika, Kapović kupuje radnim mjestima u općini i općinskim firmama. Kapović ne bježi od toga da je općina na Viru otvorila velik broj radnih mjesta, ali tvrdi da se radi o potpuno čistom poslu. Bolje je, kaže Kapović, da općina zapošljava ljude i daje im plaću, nego da proračunski novac ide u privatne džepove.

"Osnovali smo javne firme upravo da privatnicima ne bi davali poslove. Prije nego što sam postao načelnik, na Viru nije postojao javni i komunalni sustav koji je uobičajen u svakom gradu. Ja sam ga izgradio. Nekome to ne odgovara, ali ja mislim da je bolje da imamo 200 zaposlenih, da 200 obitelji prima plaću i da imaju veća prava nego prosječne obitelji u Hrvatskoj, nego da te poslove privatno odrađuje Buškulić i slični koji su radili javne radove prije nego sam ja postao načelnik", kaže Kapović.

Bilanca općinskih firmi koje su osnovane u vrijeme Kapovićeve vladavine pokazuje da su uglavnom poslovale u crvenom. Firma Vir turizam prošlu godinu tako je završila s gubitkom od 19 tisuća kuna, Vir zaštita imala je gubitak od 153 tisuće kuna, Vodovod Vir imao je 1,7 milijuna kuna gubitka, Vir održavanje 2013. završio je u minusu od 353 tisuće kuna, Virsko komunalno gospodarstvo bilo je u minusu 153 tisuće kuna, a samo firma Čisti otok poslovala je s 8700 kuna neto dobiti.

No, Kapoviću istovremeno treba priznati da Općina Vir već četiri godine ostvaruje proračunski suficit. U 2013. godini Općina Vir imala je 2.301.312,00 kuna plusa, a godinu dana ranije prenesen je suficit od čak 6.528.823,00 kuna. Radi se o profitu koji je više nego dovoljan da pokrije gubitak općinskih firmi, zbog čega se Kapović s punim pravom može pozivati na konkretne rezultate.

Na ratnoj nozi s Renom Sinovčićem

Virske općinske firme još su jedan pokazatelj da je Kapović podoban i SDP-u i HDZ-u. Direktor firme Vir turizam tako je HDZ-ovac Zdenko Mičić, bivši državni tajnik za turizam, a kasnije i predsjednik Košarkaškog kluba Zadar. S druge strane, direktor u firmi Vir zaštita je Antun Novoselović, bivši šef zadarske krim policije i trenutni zastupnik SDP-a u zadarskom Gradskom vijeću.

Upravo su firma Vir zaštita i imenovanje Novoselovića na Viru izazvali podosta kontroverzi. Kapovićevi protivnici tvrde da je Vir zaštita privatna policija ustrojena za potrebe načelnika općine, a činjenicu da je direktor ove firme bivši šef zadarske kriminalističke policije uzimaju kao indikaciju da Kapovića štiti državni represivni aparat. No, poznavatelji zadarskih prilika kažu nam da se radi o spinu koji se raširio zahvaljujući kontroverznom Renu Sinovčiću i medijima iz njegove grupacije Vox.

Naime, prije nego što je Kapović ustrojio Vir zaštitu, zaštitarske usluge Općini Vir pružala je i Sinovčićeva zaštitarska firma Zadar Security. Ova je firma u međuvremenu ugašena; iz sudskog registra brisana je 29. svibnja ove godine. Osim poslovnih, Sinovčić ima i osobne razloge da svoje "novinare" huška na Novoselovića, koji mu je stvarao probleme u vrijeme dok je bio šef krim policije u Zadru. Dovoljno je podsjetiti kako je Sinovčić prije koji mjesec javno optužio Novoselovića za silovanje. Zadarska policija istražila je ove optužbe, te utvrdila da su lažne.

Što kaže imovinska kartica?


Udruga "Vir bez podjela" i ostali Kapovićevi protivnici predbacuju načelniku Vira da je mandat iskoristio i za osobno bogaćenje. Uvid u imovinsku karticu, međutim, ne sugerira da je Kapović u zadnjih deset godina postao milijunaš.

U imovinskoj kartici iz 2005. godine stoji da je Kapovićeva načelnička plaća iznosila 8000 kuna. Nikakve nekretnine u kartici Kapović nije naveo, a od pokretnina naveo je osobni automobil Passat vrijedan 45 tisuća kuna i skuter vrijedan 10 tisuća kuna.

U narednom mandatu koji je počeo 2009. Kapović je u imovinskoj kartici naveo plaću od 13.800 kuna, a u međuvremenu je stekao i nekretnine: stan u Zadru vrijedan 240 tisuća eura i kuću na Viru vrijednu 300 tisuća eura. Kuću na Viru je Kapović, kako stoji u kartici, stekao darovnim ugovorom, a stan je kupio ušteđevinom i uz pomoć kredita u iznosu od 200.000 eura uz 30-godišnji rok otplate. 

Zadnja imovinska kartica predana je prošle godine, a u njoj stoji da je Kapovićeva načelnička plaća 13.154,40 kuna neto. Imovini je pridodao još i konobu vrijednu 70 tisuća kuna, garažno mjesto u Zadru vrijedno 110 tisuća kuna, parkirno mjesto na Viru vrijedno 35 tisuća kuna i oranicu vrijednu 55 tisuća kuna. Kreditu kod Erste banke kojeg i daje otplaćuje dodao je i pozajmicu u iznosu od 50 tisuća eura.

"Ovo je sada sve skupa eskaliralo, zato što sam ja već u trećem mandatu. Njihov način komunikacije i ophođenje u javnosti, to je šizofreno. U politici postoje samo jedno mjerilo: podržavaju li vas ljudi ili ne, jeste li transparentni ili niste. Tri puta sam izlazio na izbore, dobio sam većinu, provodim programe koje sam prezentirao građanima i imam njihovu potporu. Kada je ne budem imao, neću se više baviti ovim poslom", zaključuje Kapović.

Pročitajte više