Najprestižnija europska filmska nagrada u Zagrebu



U SUBOTU, 13. prosinca, biraju se najbolji europski filmovi iz protekle godine. Dodjela Europskih filmskih nagrada najvidljivija je aktivnost Europske filmske akademije kojom više od 3000 njezinih članova odaje počast najvećim dostignućima u europskoj kinematografiji. Ove se godina svečana ceremonija dodjele tih prestižnih nagrada održava u Rigi, europskoj kulturnoj prijestolnici.

U 19.00 sati tom se jedinstvenom događaju, po prvi put izravno priključuje i Hrvatska. U Zagrebu će se, u organizaciji Avvanture, Europske filmske akademije, EFA Productions, u suradnji s Art Kinom Grič, HBO Adria, Join4Solutions, HKKKKI Hrvatskim klasterom konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija dodjela prenositi u Kinu Grič.

Prošle je godine najboljim europskim filmom proglašena „La grande bellezza“ Paola Sorentina, a talijanski je redatelj proglašen i najboljim europskim redateljem. Nagrade Europske filmske akademije dodjeljuju se od 1988. godine kada je i osnovana  Europska filmska akademija s ciljem promicanja europske filmske kulture.

Neki su dobitnici za 2014. već poznati. Veliku Europsku filmsku nagradu za životno djelo 13. prosinca u Rigi, primiti će značajna autorica francuskog i europskog filma Agnes Varda. Njome se dobitnica Cesara i Zlatnoga lava pridružuje Catherine Deneuve koja je istom nagradom ovjenčana prošle godine, Bernardu Bertolucciju, Kenu Loachu ili pak Ingmaru Bergmanu i Marcellu Mastroianniu koji su nagradu primili davne 1988.

Dobitnik prix EURIMAGES koja se dodjeljuje za najbolju koprodukciju odlazi u ruke irskoga producenta Eda Guineya.

Za najbolji europski film u 2014. konkuriraju: Turist Rubena Östlunda, Ida Pawela Pawlikowskog, Leviatan Andreya Zvyagintseva, Nymhomaniac director`s cut Lars von Triera, Winter sleep Nuri Bilge Ceylana.

Brojne su kategorije u kojima se ocjenjuje europski film, spomenimo i nama zanimljivu, već nagrađivanu, Kokošku Une Gujak u njemačko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski je producent Siniša Juričić) kojoj se smiješi Europska filmska nagrada u kategoriji kratkoga filma.

Prijenos dodjele prestižne nagrade Europske filmske akademije u Hrvatskoj inicirao je član Europske filmske akademije Sergej Stanojkovski (Avvantura) i direktor Avvantura film festivala Zadar koji u svoj fokus stavlja europsku koprodukciju. Zadarski filmski festival podržava Eurimages, kao i Desk Kreativna Europa - Ured MEDIA. U kolovozu je na Avvanturi najboljim filmom proglašena Ida Pawela Pawlikowskog, nagrađena “Zlatnom Maraškom”, koji se u Rigi natječe za najbolji film, režiju, scenarij, glumu.

Međunarodni filmski festival u Zadru od svojeg osnutka 2010. godine služi kao platforma za širu kreativnu industriju: Avvantura Film Festival Zadar i Industry event FilmforumZadar Matchmaking. Avvantura je pokrenula i osnivanje prvog hrvatskog Filmcomissiona u Zadru, za što je podršku dala i Zadarska županija te HAVC. Uz to, Avvantura dovodi i Mini-EAVE program, jedinstveno partnerstvo s Eurimages filmskim fondom, pokrenut je prvi online filmski festival u istočnoj Europi, te još mnogo toga…

Pročitajte više