Najveći dužnik poduzetnik: Ne može država očekivati da mi ispunjavamo obaveze, ako ih ona ne ispunjava!

MIRKO RAPIĆ, vlasnik škvera u Vranjicu, najveći je dužnik poduzetnik s dugom većim od 41 milijun kuna. On, međutim, za to ima objašnjenje. Tvrdi da je žrtva HDZ-ove Vlade Ive Sanadera.

Nastradao u poslu s državom

Problem je, kaže Rapić, nastao 2007. godine u poslu s državom i tvrtkom u stečaju. Rapić je pogodio s državom da otkupi potraživanje Splitske banke prema Viktoru Lencu od 5,8 milijuna dolara, dok je on od države za izvlašteno zemljište u susjedstvu vranjičkog Salonita trebao dobiti 2,3 milijuna eura. Unatoč potpisanoj promemoriji i dogovoru na najvišoj razini s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom, ali ministricom pravosuđa Anom Lovrin te visokih dužnosnika iz još nekoliko ministarstava, do dana današnjeg nije dobio ni - lipe.

Zbog toga je, pojašnjava Rapić, i nastao dug. "Nisam mogao ispunjavati obaveze, jer plaćam kredit za državnu imovinu. Zbog toga što država nije ispunila svoje obaveze, ja sam se uvalio u govna", vrlo je konkretan bio Rapić, koji unatoč problemima s Poreznom upravom i dalje posluje na zahtjevnom europskom tržištu.  

Kosorica potvrdila obavezu, ali nije platila

Obavezu države priznala je, kaže nam Rapić, i Jadranka Kosor, no od toga je bila mala korist. Ništa se nije napravilo. "Čim je došlo do smjene vlasti pisao sam i premijeru Milanoviću kako bi se što prije riješio ovaj problem, no nikada me nisu pozvali na razgovor", požalio se Rapić.

Drži da je izračun njegovog duga pogrešan. "Po nama, taj iznos bi trebao biti manji za 14 milijuna kuna. Za to se sporimo s državom. Dug mi, osim toga, nikada nije pojašnjen, niti mi je dopušten uvid u poreznu karticu", tvrdi Rapić.

Dobar potez Vlade

Unatoč tome što vodi na listi dužnika, smatra da je objava imena dužnika dobar potez.

"Ovo je dobar korak Vlade da pokuša nešto napraviti. No, jedna stvar se treba znati. Ne može se od nas očekivati da podmirujemo obaveze državi, kada država ne podmiruje svoje obaveze prema nama", zaključio je Rapić.

Pročitajte više