Najveći interes za Ekonomski i Filozofski fakultet: U ljetnom roku pravo upisa ostvarilo 30.209 kandidata

Foto: Google Street View

U LJETNOM upisnom roku na studijske programe visokih učilišta u Hrvatskoj pravo upisa ostvarilo je 30.290 kandidata.

Studijske programe je u ljetnom upisnom roku prijavilo ukupno 40.354 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 30.290, objavio je Središnji prijavni ured (SPU) Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Ukupno je bilo ponuđeno 772 studijska programa na svim visokim učilištima u Hrvatskoj.

Na razini cijele Hrvatske, najviše je kandidata kao prioritet odabralo Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a slijede Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu te Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Na razini cijele Hrvatske, najviše je kandidata kao prioritet odabralo sljedeće studijske programe: Poslovna ekonomija (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu); Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu); Pravo (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu); Medicina (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), priopćeno je iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Ukupno je 19.663 studenta uspjelo upisati studijske programe koji su im bili prioriteti.

Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava prijave na visoka učilišta, nakon objave konačnih rang-listi za upis na studijske programe visokih učilišta u ljetnom roku, slobodno je ostalo 6.967 mjesta.

Na Sveučilištu u Zagrebu ostalo je slobodno 1103 mjesta, na Sveučilištu u Splitu 548 mjesta, u Rijeci 264 mjesta, na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ostalo je slobodno 410 mjesta, na Sveučilištu u Zadru 118 mjesta, na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli 349 mjesta, dok je na Sveučilištu u Dubrovniku ostalo slobodno 48 mjesta.

Kandidati koji u ljetnom upisnom roku nisu ostvarili pravo upisa na željeni studijski program mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok.

Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 22. srpnja i trajat će do 21. rujna 2014. godine, odnosno do roka koji odredi visoko učilište.

Pročitajte više