Nakon "bliskog susreta sa smrću" Grci bi mogli podržati reforme

Foto: Hina

GRCI danas izlaze na izbore koje mnogi odbacuje kao besmislene, ključno pitanje nije tko će pobijediti, nego može li nova vlada dovoljno dugo ostati na vlasti da naciju izvuče iz krize i provede reforme u slomljenoj ekonomiji kako bi osigurala isplatu financijske pomoći, piše Politico.

EU od buduće vlade očekuje da provede sporazum postignut u srpnju, nakon višemjesečnih pregovora u kojima je Grčka koketirala s izlaskom iz eurozone. Današnji izbori su četvrti u tri godine i vjerojatno neće rezultirati stabilnom vlašću dok Grci nakon osam godina recesije nemaju strpljenja za daljnje mjere štednje. Ukoliko se pokaže da izbori nisu rezultirali dovoljno snažnom vladom, budućnost Grčke u eurozoni će ponovno biti pod znakom pitanja.

Bez alternative

Prema sadašnjem konsenzusu unutar i izvan Grčke, današnji izbori su irelevantni jer će svaka koalicija koja dođe na vlast morati izvršiti zahtjeve vjerovnika.

"Nema druge alternative osim ponovne izgradnje povjerenja i jedini način da se to učini je da ostanemo na putu programa," rekao je George Pagoulatos, profesor politike i ekonomije na atenskom Sveučilištu ekonomije i biznisa.

Dolazeća vlada će se tako ponovno naći pred građanima koji su često pokazivali gnjev zbog pokušaja uvođenja reformi mirovinskog sustava, tržišta rada i privatizacije.  

Pagoulatos kaže da su se Grci možda osvijestili tijekom ljeta, nakon što je uvedena kontrola kapitala koju je nazvao "bliskim susretom sa smrću" i da su danas možda skloniji prihvaćanju mjera. "Bio je to trenutak jasnoće".

"Stvari neće ići glatko"


Ipak, analitičari nisu sigurni da će Cipras, ukoliko bude izabran, primijeniti dogovoreni sporazum. Već je sama njegova odluka o ponovnom nametanju mjera štednje rezultirala pobunom u redovima Sirize iz koje je izašlo 25 zastupnika i formiralo novu stranku.

"Ja ne vidim da će stvari ići glatko," rekao je grčki politički analitičar Yannis Koutsomitis. "Pitanje je kako će zastupnici reagirati kad dođe trenutak za glasanje o reformama".

Unutar Sirize, dio zastupnika od Ciprasa već traži da razvodni sporazum, a on je u petak na grčkoj televiziji još jednom obećao da će pokušati smanjiti teret reformi.

Još jedan "mea culpa" Ciprasa

Ukoliko pobjedi Siriza, izgledi za reforme će velikim dijelom ovisiti o koalicijskim partnerima. Cipras je već isključio mogućnost suradnje s Novom demokracijom desnog centra, pa reforme ovise o tome hoće li pronaći proeuropske partnere. Analitičari ocjenjuju da su šanse za provedbu veće ukoliko dođe do koalicije s Nezavisnim Grcima koji prema posljednjim anketama možda neće preći prag potreban za ulazak u parlament.

S druge strane, ako Siriza izgubi od Nove demokracije, koja je predana provedbi sporazuma, ljevičari bi se mogli odlučiti na agitaciju protiv reformi.

"Ne možemo isključiti da će napraviti još jedan mea culpa i promijeniti smjer," rekao je Pagoulatos. "Svatko tko je pokušao gledati unaprijed i predvidjeti sljedeći korak Ciprasa je doživio spektakularan neuspjeh". 

Pročitajte više