Nakon snijega nas za vikend očekuje "debeli minus": Pogledajte kako izgleda kad se "zabijeli" Mljet!

Foto: DubrovnikNet.hr, DHMZ

"U NOĆI i ujutro na kopnu se mjestimice očekuje snijeg, osobito u Slavoniji i Gorskoj Hrvatskoj, a na Jadranu, osobito na jugu, mjestimice se očekuje kiša. Sredinom dana očekuje se prestanak oborina, a do kraja dana sa zapada i djelomično razvedravanje. U unutrašnjosti će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura, mjestimice i s orkanskim udarima. Temperatura prijepodne između -5 i 0, na Jadranu od 3 do 8, na jugu i do 10°C, poslijepodne i navečer osjetno hladnije", stoji u vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za petak.

Tijekom vikenda se očekuje stabilno vrijeme, većinom bez oborina, te djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. U subotu će više oblaka biti u Slavoniji i Lici, dok će u ponedjeljak u unutrašnjosti biti dugotrajne magle ili niskih oblaka, a na Jadranu umjerene naoblake. Bit će hladno, u unutrašnjosti i vrlo hladno, osobito u dane vikenda, izvijestili su iz DHMZ-a. Temperature će tijekom vikenda pasti duboko ispod ništice i mahom će se u kontinentalnom dijelu Hrvatske kretati između -10 i -15 stupnjeva Celzijevih.

Na Zavižanu gotovo dva metra snijega



Najviše snijega ima na Zavižanu, gdje je bijeli pokrivač debeo čak 186 centimetara. U Begovom Razdolju danas je izmjereno 76 centimetara snijega, na Sljemenu i u Slunju po 45 centimetara, na području Crnog Luga, Risnjaka i Ogulina 38 centimetara, a na području Parga, Čabra i Delnica 35 centimetara snijega.

Mljet se probudio pod bijelim pokrivačem



A na Mljetu su jutros, vjerovali ili ne, vatrogasci na cestu morali izvući - ralicu! Kako prenosi DubrovnikNet.hr, dežurstvo JVP Mljet zaprimilo je jutros (24. siječnja) u 7.30 sati dojavu o nanosima snijega i neprohodnosti na državnoj ceste D120, predio Crna klada-Planjak. Na teren su izašli vatrogasci JVP Mljet sa vatrogasnim vozilom Unimog koje posjeduje ralicu i očistili državnu cestu D120 u dužini od 3,5 kilometra te omogućili prohodnost ceste. Nakon intervencije o događaju je JVP Mljet izvijestila Županijski centar 112 Dubrovnik.



Zapovjednik JVP Mljet Mario Dabelić izvijestio je kako je ralica za čišćenje snijega kupljena prošle godine i uz neke preinake, koji su vatrogasci sami napravili, prilagođena za upotrebu na otoku Mljetu u zimskim uvjetima.

Poznavatelji vremenskih prilika tvrde kako je nemoguće da je Mljet jutros zabijelio snijeg - puno izglednija opcija je da je zbog kombinacije visoke vlažnosti zraka i niskih temperatura došlo do leđenja pa je riječ o sitnim kristalićima leda, a ne snijegu.

Pročitajte više