Nakon više od dva desetljeća Split gradi novu osnovnu školu

Foto: Hina

U SPLITU se nakon više od 20 godina počinje graditi nova osnovna škola, na Pazdigradu gdje je u subotu na blagdan Gospe od milosrđa položen kamen-temeljac, u nazočnosti gradonačelnika Ive Baldasara, zamjenika ministra znanosti, obrazovanaj i sporta Roka Andričevića i predsjednika Vijeća Gradskog kotara Žnjan Nine Vele.

Gradonačelnik Baldasar rekao je kako je čudno i žalosno što se na školu čekalo 20 godina i da je na Gradskom vijeću jednoglasno donesena odluka o gradnji te škole. Zahvalio je svim gradskim vijećnicima, a posebno zamjeniku ministra Andričeviću bez čije bi, kaže, direktne pomoći, podrške i angažmana sve bilo puno teže napraviti.

"Kada dođe pravi Splićanin na pravo mjesto, odmah sve krene brže. Imamo još nekoliko projekata s Ministarstvom znanosti i gospodinom Andričevićem i nadam se da ćemo sljedećih godina i to brzo realizirati. Zato vjerujem da ovaj današnji kamen-temeljac neće biti jedini kojega ćemo položiti na ovakvim objektima", kazao je Baldasar dodavši da je to prvi kamen-temeljac koji polaže.

Strateški projekt

Dvadeset godina za početak gradnje nove škole zaista je dug period, drži zamjenik ministra znanosti Roko Andričević, no okolnosti su bile takve kakve jesu i uvijek je najvažnije napraviti zadnji korak, a to je napravila ova uprava grada, kazao je. Rekao je da Ministarstvo ima veliki sektor i da pokrivaju od vrtića do fakulteta, te nije bilo lako nači rješenje kako osmisliti cijeli jedan takav projekt i da dođe do realizacije.


"Osobno mi je drago, ne samo kao građaninu Splita nego i kao članu ovoga kotara i s velikim zadovoljstvom mogu reći da je Ministarstvo uspjelo ovaj projekt staviti na listu strateških projekata. Posebno mi je drago zbog ovih mladih ljudi i njihovih roditelja koji će konačno moći na normalan način osigurati nastavu i pohađanje škole, te reducirati trosmjensku nastavu u drugim školama", izjavio je Andričević.

"Rupa je popunjena"

Zadovoljstvo polaganjem kamena-temeljca nije mogao skriti ni Nino Vela istaknuvši da škola za Pazdigrad ima veliko značenje jer u tom gradskom kotaru živi sedam tisuća stanovnika i više od 500 djece školskog uzrasta.

"Kada se pogleda školska karta grada Splita, onda se vidi velika rupa od Mertojaka i Trstenika do Stobreča. Sada će ta rupa biti popunjena i nadam se da ćemo se za dvije godine, kada se očekuje otvaranje škole, zajedno radovati i da će više od 500 djece galamiti po školi", rekao je Vela.

Projekt izgradnje škole na Pazdigradu iznosi 60 milijuna kuna. Pola od toga iznosa će dati Ministarstvo, a pola grad Split. Škola, čija je površina biti 6.971,05 metara kvadratnih, bit će izgrađena na građevinskoj parceli od 11.600 kvadrata. U njoj će biti smješteno 20 učionica, s trodijelnom dvoranom i vježbalištima. Škola je predviđena za pohađanje 390 učenika u jednoj smjeni, te 780 u dvije smjene. Useljenje se očekuje za dvije godine.

Pročitajte više