Napad na Bajića uoči početka suđenja Lore 2: Iskonstruirao je postupak da zaštiti sebe!

Foto: Arhiva

DAN PRIJE početka suđenja u slučaju Lora 2, medijima su se obratili Jagoda Bungur, supruga optuženog vojnog policajca Emilija Bungura, odvjetnik Vinko Burazer, ravnatelj Pomorskog muzeja Stjepan Lozo i povjesničar Josip Jurčević.

Jagoda Bungur: Državne institucije koriste se da Bajića zaštite od prošlosti

Jagoda Bungur već 10 godina živi odvojeno od supruga koji je u bijegu jer je pravomoćno osuđen na šest godina za ratni zločin nad civilima u Lori 1. Smatra da se državni aparat koristi za zaštitu Mladena Bajića, koji je u doba zbivanja u Lori 1992. godine bio zamjenik vojnog tužitelja.

"Moj suprug optužen je u lažnom montiranom postupku. 14. lipnja 1992. godine obilježio je život moje obitelji. Muž mi se vratio doma u 22.30 sati, ispričao mi je što se dogodilo u Lori i napisao izvještaj o napadu pritvorenog terorista Nenada Kneževića na stražu i njegovom bijegu. Suprug mi je osuđen za smrt Gojka Bulovića, a njega je ostavio živog i zdravog, to kaže i druga smjena. Deset godina kasnije saznajem da je vojni tužitelj Mladen Bajić bio s Bulovićem u večeri s 14. na 15. lipnja. Sva moja 13-godišnja muka i patnja, mog supruga i moje obitelji, proizlazi iz toga da se nekoga tko je visoko u institucijama RH zaštiti od njegove prošlosti. Cijeli postupak Lora 1 je prijevara, to je nepoštivanje zakona RH, kao što je i Lora 2. Ovi postupci svode se na prikrivanje radnji visokog dužnosnika radi interesa vlasti kako bi se grad Split proglasio zločinačkim gradom jer se uspio obraniti od srpske agresije uz pomoć mog supruga i ostalih vojnih policajaca koje Republika Hrvatska uporno sudi do dana današnjega. Lora 1, Lora 2, isti terorist, dva nezakonita postupka. Moja obitelj, obitelji ostalih policajaca pa i dobar dio hrvatskog naroda žrtve su protuhrvatske politike. Moj Emilijo potpuno je nevin, on je jako dobar i pošten, otac, prolazimo užasnu kalvariju 13 godina. Veliki su pritisci. Nečuveno je što se nama događa. Država od nas traži 2 milijuna kuna za odštetu koja je isplaćena Kneževićima i Bulovićima protuzakonito", kaže Jagoda Bungur.

Traži obnovu postupka za Loru 1, a suđenju za Loru 2, žestoko će se, tvrdi, usprotiviti.

"Pozivam Teodora Merona da posjeti Loru i uvjeri se o kakvom je prostoru riječ. Sto metara kvadratnih je u pitanju", rekla je Bungur.

Odvjetnik Burazer: Sud manipulira

Vinko Burazer, odvjetnik Emilija Bungura, također je pozdravio suca Merona jer je, kaže, spriječio progon i likvidaciju na stotine hrvatskih branitelja. Požalio se na manipulaciju Županijskog suda u Splitu.

"Prije mjesec dana dobili smo poziv za glavnu raspravu za 8. srpnja po zakonu iz 2008. godine. Prije par dana stigao je poziv za pripremno ročište po novom ZKP-u. To znači da sud želi isključiti javnost. Žele spriječiti da čujete što obrana želi iznijeti na pripremnom ročištu", kazao je Burazer.

Možda je malo ipak prenaglio jer je sutkinja Katija Blaće poslala poziv za pripremno ročište nakon što je u Split stigao naputak Vrhovnog suda da se svi nezapočeti predmeti sude po novom ZKP-u, koji predviđa pripremno ročište, bez javnosti.

Traži se obnova Lore 1!

Burazer je otkrio čime misli napasti optužbu, a kazao je nešto i o razlogu za obnovu Lore 1. 

"Optužnica je protivna Ženevskoj konvenciji. Građanima se ne može suditi po zakonima koji nisu bili u vrijeme ratnog stanja. Ne može se pružati pravna zaštita onima koji nisu ratovali po međunarodnom pravu. Oštećenici iz Lore 1 su po zamjeniku vojnog tužitelja, koji je tada dobro postupao, Mladenom Bajićem okarakterizirani kao špijunsko teroristička grupa. I istina. Oni su ubijali i građane i branitelje, bili su unutar struktura naših branitelja. Nedavno smo dobili iskaz jednog branitelja ovjeren pred javnim bilježnikom iz akcije Orkan 91. da je Knežević bio vodič gardijskim postrojbama i da ih je doveo pred cijevi JNA. Pretrpjeli su teške gubitke. Vrhovni sud već godinu dana ne želi dati odgovor na naš zahtjev za obnovom postupka", kazao je Burazer te dodao kako ni OKZ iz 1993. godine nije prošao predviđenu zakonsku proceduru pa se ne može po njemu suditi. 

"Institucije zlorabe svoj položaj. U nastavku postupka ne očekujemo ništa dobro", iznio je svoje crne slutnje. 

Lozo: Pokrećem Antiklevetničku ligu, a od Baldasara tražim da zaštiti Split

Stjepan Lozo, ravnatelj Pomorskog muzeja, dobro poznaje Bungura.

"Bio je hrabar, jedan od sudionika demokratskih promjena u Splitu. Ovo za što je optužen, ne mogu zamisliti. To mi je nespojivo s njim. Ovdje sam jer sam građanin Splita, u ovom slučaju Lora, nisu žrtve samo progonjeni i njihove obitelji, u ovom isfabriciranom slučaju žrtva je grad Split koji je na najgrublji način oklevetan za potrebe velikosrpske mitomanije tako da se slučaj Lora otrgao stvarnosti. On više nema nikakve veze s realnim događajima. Dvije su stvarnosti pred nama. Ono što se događalo u ljeto 1992. godine i ono što je iskonstruirano, pretvoreno i napuhano do nevjerojatnih i monstruoznih razmjera tako da je slučaj Lora postao klevetnički napad na Split na način da je tu formiran koncentracijski logor. Posebno me zaintrigirala činjenica da se spominju dva smrtna slučaja, no u javnosti se broj napuhao do više desetaka mrtvih. Na portalima u Srbiji i Hrvatskoj brojka narasta do više stotina mrtvih tako da smo mi Hrvati najoklevetaniji narod na svijetu. U Jasenovcu su brojke napuhali do milijun i pol mrtvih. U Srbiji zločinačke snage pokreću spiralu novog zla koju mi mirotvorci moramo zaustaviti. Samo će nas istina spasiti. Radi se zločin epohalnih razmjera, zbog kojeg izumire hrvatski narod, genocid. Kada od dva mrtva u 166 kvadrata napravite 70 mrtvih ili više stotina mrtvih, radi se o nepodnošljivoj monstruoznosti. Kurir piše o više desetaka ubijenih, hrvatska Wikipedia sramotno: "Lora sabirni logor." 70 nestalo?! Što, kako?! Isparilo? Srbi imaju školu etničkog čišćenja. Četiri metra visoka bodljikava žica?! Pa to Hitler nije imao. Split je trn u oku svim neprijateljima hrvatskog naroda, grad kulture i intelektualaca", kaže Lozo. Najavio je pokretanje Antiklevetničke lige Grada Splita. 

"Svi koji su sudjelovali u stvaranju velikosrpske mitomanske pošasti su počinili kazneno djelo. Radili su nečuveni pritisak na pravosuđe. Referiram se na Loru 1, presuda je pravomoćna pa je možemo komentirati. Tražit ćemo od gradonačelnika da štiti Grad Split od kleveta", objavio je Lozo.

Jurčević: Saznanja o Lori su zastrašujuća

"Moja saznanja o Lori su zastrašujuća. Moja istraživanja pokazala su da je Lora paradigma hrvatskog pravosuđa i korupcijske vertikale. Ima povijesne, političke, obavještajne i pravosudne dimenzije. Slučaj Lora ima nacionalnu dimenziju za hrvatsku budućnost. Rekonstruirao sam korupciju unutar pravosudnog sustava. Imenom i prezimenom, od DORH-a, sudova, MUP-a, politike i medija tko je u tome sudjelovao. Središnja osoba je Mladen Bajić, koji je predugo bio na čelu DORH-a. Pozivam javnost da pozorno prati suđenje radi budućnosti jer na primjeru Lore možemo vidjeti tko razara Hrvatsku. Lora je paradigma tragedije koja se događa u hrvatskom pravosuđu i političkom životu", kazao je Jurčević, autor podužeg feljtona o Lori.

Nitko na feljton nije reagirao. "Ili su me trebali procesuirati zbog laži ili su trebali pokrenuti postupke. Ništa se nije dogodilo jer korupcijska hobotnica štiti samu sebe, a upropaštava hrvatsku budućnost", kaže Jurčević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više