Naslovnica francuskog Liberationa: "Gubi se, bogati idiote!"

NAJBOGATIJI Francuz, milijarder Bernard Arnault, našao se pod udarom medija i građana zbog svog kontroverznog poteza da zatraži belgijsko državljanstvo.

Takav potez 63-godišnjeg vlasnika Louis Vuittona, Moeta i Hennessyja protumačen je kao prvi korak prema njegovom "financijskom egzilu" iz Francuske. Te optužbe Arnault odbija, no zanimljivo je da se najave o uzimanju državljanstva događaju u isto vrijeme kada francuski predsjednik Francois Hollande najavljuje uvođenje 75 posto poreza na godišnje prihode veće od milijun eura.

"Parazit"

Francuski dnevnik Liberation je Arnaultu preko naslovnice poručio "Gubi se, bogati idiote!". Time su parafrazirali poznatu izjavu bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, dobrog Arnaultovog prijatelja, koji je poljoprivredniku rekao "gubi se, siromašni idiote".

"Iako negira da ide u egzil zbog financijskih motiva, Arnaultov zahtjev za belgijskim državljanstvom predstavlja simbol sebičnosti najbogatijih", dodao je Liberation na naslovnoj stranici. Vođa francuske Ljevičarske koalicije, radikalnih ljevičarskih stranaka, Jean-Luc Melenchon je bio još žešći u kritici Arnaulta. "Ljudi poput njega su paraziti", rekao je Melenchon.

"Skandalozno ponašanje"

S druge strane političkog spektra, vođa Nacionalne fronte Marine Le Pen je napala Arnaulta riječima da je kriv zbog "skandaloznog ponašanja". Jučer je i francuski predsjednik Hollande poslao poruku Arnaultu. "Arnault mora razumjeti što znači tražiti tuđe državljanstvo. Biti Francuzom ne znači samo primati, već i davati za svoju državu", kazao je francuski predsjednik.

No, Arnauldt i dalje tvrdi da državljanstvo ne traži zbog novca. "I dalje ću ostati francuski porezni obveznik i, ako i drugi Francuzi, ću ispunjavati svoje obveze", kazao je četvrti najbogatiji stanovnik svijeta Arnault. Istu praksu je Arnault ponavljao i u povijesti. Nakon što je socijalistički kandidat Francois Mitterrand postao predsjednik 1981. godine, biznismen čija imovina se procjenjuje na 41 milijardu dolara, je na tri godine otišao u SAD.

Prvi korak prema "poreznom raju"

Mnogi smatraju da je ovo prvi korak u nastojanju Arnaulta da se dokopa "poreznog raja" Monaka. Francuski državljani prijavljeni u Monaku moraju plaćati porez Francuskoj, no ako se Arnault odrekne prvo državljanstva u korist belgijskog, tada ga taj zakon više neće "kačiti". I bit će slobodan od "drakonskog" poreza koji uvodi francuski socijalistički predsjednik.

Pročitajte više